Ј. Јоксимовић: Реформски смо активни и посвећени сарадњи, очекујемо отварање нових поглавља

10. април 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Реформски смо активни и посвећени сарадњи, очекујемо отварање нових поглавља

Поводом навода да је Међувладина конференција, на којој ће бити отворена нова поглавља заказана за 18. јун, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да очекујемо да нова поглавља буду отворена до краја јуна, односно до краја румунског председавања Саветом ЕУ.

Одлука држава чланица ће уследити након усвајања и објављивања Извештаја о напретку Србије у процесу приступања који ће бити објављен крајем маја или почетком јуна, што ће оставити мање времена за све процедуре и одлуку држава чланица о броју поглавља, навела је Јоксимовић у саопштењу.
„У сталном смо контакту са Европском комисијом и председавајућим око организације Међувладине конференције, те имајући у виду изборе у ЕУ сматрам да је рано за прецизне термине, али свакако да очекујемо да ће Међувладина конференција за отварање нових поглавља бити организована“, рекла је Јоксимовић.

Министар је указала да Србија, у овом моменту, има пет технички припремљених поглавља: 2 - слободно кретање радника, 4 - слободно кретање капитала, 9 - финансијске услуге, 14 - транспорт и 21 - трансевропске мреже и да се ради на припреми нових.

Јадранка Јоксимовић је у том смислу појаснила да је непрецизна информација коју је Танјуг објавио да је спремно поглавље 11 - пољопривреда и рурални развој, које се налази у фази расправе о Извештају о испуњавању мерила за отварање, с обзиром да је ово поглавље комплексно и има посебна мерила за отварање, па очекујемо да ће и оно у догледно време бити технички у потпуности спремно.
„Лично, мислим да је Србија остварила конкретан напредак и то кумулативно у областима које покривају тзв. Копенхашке критеријуме владавине права, економских реформи и доброг управљања. Додатно, Србија је континуирано била и, упркос дневним изазовима, остала искрено посвећена регионалном миру и сарадњи чиме активно сарађује и помаже стабилности и европском поретку мира на тзв. Западном Балкану“, рекла је Јоксимовић.

Сматра да разлога за отварање нових поглавља има, што би престављало јасну политичку поруку Србији и региону, којом би ЕУ показала да и непосредно после избора за Европски парламент политика проширења остаје високо на њеној агенди и да кредибилна политика проширења има потенцијал да буде део планова реформисане и снажније ЕУ.
„Такође, очекујем отварање нових поглавља и да би се показало уважавање напретка Србије у реформама - посебно у поглављима 23 и 24, која се односе на правосуђе, борбу против криминала и корупције, мањинска права, медијске слободе. Не бих прецизирала број поглавља, сматрам да је свако новоотворено поглавље корак напред у нашем реформском путу и очекујемо позитивну одлуку држава чланица о новим поглављима“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг