Ј. Јоксимовић и посланици Бундестага: Стабилност региона важна и за ЕУ

02. април 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и посланици Бундестага: Стабилност региона важна и за ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са посланицима немачког Бундестага Петером Бајером и Кристијаном Шмитом о плановима Србије у процесу европских интеграција, реформама које се спроводе, ситуацији у региону, билатералним односима и другим темама.

Јадранка Јоксимовић обавестила је Бајера и Шмита о плановима у наставку приступања, потврдила је да је чланство у ЕУ стратешки спољнополитички приоритет Србије и да је наша држава јасно опредељена да настави са европским интеграцијама. Захвалила је Немачкој – као стратешком партнеру, на свеукупној помоћи у процесу приступања, коју потврђује податак да је та држава у последњих 15 година определила више од 1,8 милијарди евра бесповратних средстава за бројне развојне пројекте у нашој земљи.

Министар је навела да Србија, тренутно, има 5 технички спремних поглавља за отварање, да се ради и на припреми нових, као и да очекујемо да током председавања Румуније Саветом ЕУ отворимо нека од њих.

Јоксимовићева је нагласила да је Србија посвећена реформама, које су кључни сегмент модернизације државе и друштва. Указала је да су за наставак европских интеграција посебно значајне оне у поглављима 23 и 24 – правосуђе, борба против криминала и корупције, мањинска права, медијске слободе. Поновила је да је Влада прихватила и уважила све препоруке Венецијанске комисије око Уставних амандмана у области правосуђа и спровела транспарентан и инклузиван процес јавне дебате. Напоменула је и да је Влада усвојила Закон о бесплатној правној помоћи као и Закон о заштити података личности, да су у припреми Закон о спречавању корупције, Закон о пореклу имовине и нова медијска стратегија.

Министар је упознала посланике Бундестага са позицијом Србије о КиМ. Нагласила је да дијалог може бити настављен након што Приштина укине одлуку о увођењу тарифа на робу из централне Србије. Акцентовала је да се залажемо за одрживо решење за Косово и Метохију и упозорила да Приштина – за 6 година, није испунила ниједну обавезу преузету из Бриселског споразума, а од којих је конституисање ЗСО најважнија. Јоксимовић сматра да би било веома важно да свако решење, до кога се дође кроз дијалог, буде подржано и од ЕУ.

Петер Бајер и Кристијан Шмит рекли су да ће Немачка наставити да подржава европске интеграције Србије и да ће од значаја за отварање нових поглавља бити напредак остварен у реформама и испуњавање критеријума. Очекују и да ће реформе, које – како су оценили дају резултате, бити настављене. Немачки парламентарци, посебно су истакли важност економских реформи и стабилан макроекономски амбијент. Указали су на улогу коју Србија има у успостављању регионалне стабилности и констатовали да се Србија потврдила као поуздан партнер ЕУ.

Посланици Бундестага нагласили су да испуњавање преузетих обавеза представља начин да дијалог Београда и Приштине очува кредибилитет и доведе до одрживог решења.

На састанку је оцењено да су односи две државе на високом нивоу, да постоји обострана опредељеност за јачање свеукупне сарадње и да је Немачка значајан политичко-економски партнер Србије.

Извор: Танјуг