Млади професионалци из региона предводиће реформе на путу у ЕУ

28. март 2019. | Београд

Млади професионалци из региона предводиће реформе на путу у ЕУ

Млади државни службеници са Западног Балкана завршили су данас у Београду двонедељни програм регионалне размене у оквиру пројекта ЕУ који има за циљ да допринесе напретку у процесу приступања ЕУ и регионалној сарадњи кроз подизање капацитета младих државних службеника и креатора јавних политика.

„Програм ЕУ за младе професионалце на Западном Балкану“ финансира ЕУ, а имплементира Британски савет (British Council).

Помоћник министра у Министарству за европске интеграције Србије Тамара Делић истакла је значај самог пројекта као доброг примера заједничке посвећености оснаживању младих и препознавању квалификованих државних службеника као партнера. Нагласила је да ће МЕИ наставити да пружа подршку и у наредној фази пројекта, као и свим другим иницијативама посвећеним професионалном усавршавању државних службеника.

„Они су стуб будуће сарадње, они су лидери који ће гурати неопходне реформе на путу у ЕУ“, истакла је заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар на скупу у ЕУ инфо центру. Норчич Штамцар је рекла да су млади професионалци из региона, радећи заједно, разменили искуства и праксе и обучавали се за ЕУ послове и посебно регионалну сарадњу, и да се нада да ће то искористити у будућности и остати у контакту и приватно и професионално.

Она је подсетила да је Европска комисија у контексту Берлинског процеса и Агенде повезивања за Западни Балкан 2016. покренула пројекат обуке и размене младих државних службеника – „Програм ЕУ за младе професионалце на Западном Балкану“.

Програм се сада реализује трећу узастопну годину, чиме се наставља подршка реформи јавне управе на Западном Балкану као једном од приоритета у приступању ЕУ.

На размени у Београду били су млади професионалци из Северне Македонија, Црне Горе, БиХ, Албаније и КиМ.

Један од учесника размене – Илија Мугоша из кабинета председника Владе Црне Горе, рекао је да су у Београду радили на питањима економског раста, конкуренције и инвестиција, као и да су на ту тему написали рад који ће представити у мају у Тирани.

Извор: Бета