Ј. Јоксимовић: Европски парламент позвао на наставак реформи и отварање поглавља

28. март 2019. | Стразбур

Ј. Јоксимовић: Европски парламент позвао на наставак реформи и отварање поглавља

Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање је на седници у Стразбуру позвао Приштину да без одлагања укине наметнуте таксе на робу из Србије и БиХ, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и додала да је истовремено изражено жаљење због тренутног застоја у дијалогу Београда и Приштине.

Јоксимовић каже да је Одбор поздравио континуирану посвећеност Београда дијалогу о нормализацији тих односа.

Према њеним речима, примљен је к знању бојкот пленарних седница парламента од дела опозиције као и протести, те осуђен насилан улазак у медијски јавни сервис при чему је истакнуто да је парламент место за дебату о политичким разликама.

Све парламентарне странке, каже Јоксимовић, позване су да се ангажују у политичком дијалогу како би се обезбедило функционисање парламента.

Парламентарни одбор је усвојио с тим у вези текст Декларације усаглашен између делегације Народне скупштине Републике Србије и Европског парламента, а на састанку је размотрен напредак Србије у приступним преговорима са ЕУ, стање односа Србије и ЕУ и ситуација у вези са дијалогом између Београда и Приштине.

Усвојеном Декларацијом и препорукама поздрављен је напредак Србије у приступним преговорима и изражена подршка перспективи чланства 2025, уз континуиране напоре за спровођење реформи, изјавила је министар Јоксимовић.

У тим документима се, каже, наглашава значај и важност процеса проширења, а Европска унија је позвана да остане посвећена политици проширења.

Додала је да се Европска комисија и Савет ЕУ позивају да подрже отварање технички спремних поглавља, а Србија се позива да настави остваривање конкретног и одрживог напретка у поглављима везаним за владавину права (23 и 24) и процес нормализације односа између Београда и Приштине (35).

Јоксимовић каже да се истовремено изражава жаљење због тренутног застоја у дијалогу Београда и Приштине до кога је дошло због одлуке Приштине да наметне таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ. Приштини је упућен позив да укине таксе без одлагања, рекла је Јоксимовић.

Рекла је и да је упућен позив на остваривање напретка у области слободе медија и наглашена је важност превенције свих потенцијалних претњи, застрашивања, узнемиравања, говора мржње и физичког насиља према новинарима.

Навела је да је Одбор примио к знању тврдње о постојању аутоцензуре у медијима, као и да је истовремено поздрављен завршетак рада на првом нацрту Медијске стратегије за који се каже да је припремљен на инклузиван начин.

Од осталих питања, истакла је Јоксимовић, поздрављен је напредак у области заштите мањина, економских реформи, уставних промена, учешће Србије у мисијама ЕУ у области заједничке спољне и безбедносне политике, примене ИПА II финансијске помоћи. Изражава се подршка Берлинском процесу и свим иницијативама које су из њега произашле.

Када је реч о борби против корупције, Јоксимовић каже да је Србија позвана да интензивира напоре у превенцији корупције и да у потпуности примени препоруке ГРЕКО.

Наглашен је, додала је, и значај потпуне примене акционог плана договореног са ФАТФ-ом.

Јоксимовић је истакла да се тим документима указује на значај парламентарне димензије приступног процеса и изражава забринутост због честе употребе хитне процедуре у Народној скупштини Републике Србије.

Навела је да је поздрављена сарадња са Националним конвентом, која наглашава да континуирана сарадња са цивилним друштвом јача улогу парламента.

Јоксимовић је нагласила да Декларација и препоруке Парламентарног одбора истичу потребу за пуном применом препорука ОЕБС/ОДИХР посматрачке мисије и прима к знању да постоји одређен напредак у испуњавању тих препорука.

Поменута декларација и препоруке, каже Јоксимовић, препознаје значај цивилног друштва као важне компоненте сваког демократског система, које је као такво препознато и третирано.

документима је, закључила је Јоксимовић, поновљен позив Србији да постепено усклађује своју спољну политику са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ и изражено очекивање да ће ниво усклађивања бити повећан.

Извор: Танјуг