Ј. Јоксимовић и Хребичкова о ситуацији на Западном Балкану и европским интеграцијама Србије

26. март 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Хребичкова о ситуацији на Западном Балкану и европским интеграцијама Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са специјалним изаслаником Министарства иностраних послова Чешке за Западни Балкан Јанином Хребичковом о ситуацији у региону, процесу европских интеграција Србије, билатералним односима две државе и другим важним темама.

Јоксимовић је истакла да је чланство у ЕУ стратешки интерес наше државе, да су европске интеграције најбољи механизам нашег развоја и да је приоритет реформи које се спроводе превасходно подизање стандарда и квалитета живота грађана, односно стварања модерне државе. Акцентовала је њихов значај у поглављима 23 и 24 - она  обухватају владавину права и од резултата у њима зависи и хоће ли државе ЕУ донети одлуку о отварању нових.

Када је у питању наставак дијалога Београда и Приштине, Београд је више пута поновио да је спреман за наставак  након што Приштина укине једнострану и нелегитимну одлуку о увођењу тарифа на робу из централне Србије, подвукла је Јадранка Јоксимовић, напомињући да инсистирамо на одрживом решењу за КиМ. Указала је да је наша држава показала максималну посвећеност преговорима, што најбоље потврђује чињеница да смо свој део обавеза из Бриселског споразума испунили.

Министар је нагласила да Приштина за 6 година није испунила ниједну преузету обавезу из Бриселског споразума, од којих је формирање Заједнице српских општина кључна. Напоменула је и да се залажемо за стабилност и сарадњу у региону - што би требало да прихвате и други.

Специјални изасланик Министарства иностраних послова Чешке за Западни Балкан Јанина Хребичкова указала је да је интеграција свих у региону у ЕУ од суштинског значаја за Праг и да би у том смислу требало нарочито уважити оне који су највише одмакли у процесу приступања, а због чега је позиција Србије посебно важна. Оценила је да је понашање наше државе од конструктивног значаја за стабилност региона.

Хребичкова је навела да је Чешка свесна глобалних изазова са којима се суочава и регион, али и Београд у дијалогу са Приштином, као и да у тој ситуацији није лако постићи обострано прихватљива решења. Ипак, нагласила је важност одговорне политике свих у региону и оценила да је Србија значајан фактор стабилности. Потврдила је да ће Чешка наставити да подржава европске интеграције Србије, која се - као је рекла, показала као важан партнер ЕУ.

Извор: Танјуг