Државни службеници из региона на стручној пракси у Републици Србији

18. март 2019. | Београд

Државни службеници из региона на стручној пракси у Републици Србији

У оквиру регионалног пројекта „ЕУ програм за младе професионалце на подручју Западног Балкана“, који спроводе Европска комисија и Британски савет, у Београду се налази пет државних службеника из региона на програму размене. Они ће, од 17. до 30. марта, обављати стручну праксу у Србији, размењујући искуства са представницима надлежних институција. Тема програма размене у оквиру овог пројекта биће „Јачање привредне, конкурентске и инвестиционе климе у оквиру приступних преговора са Европском унијом“.

У складу са обавезама учесника програма да израде заједнички документ на тему „ЕУ агенда за повезивање Западног Балкана: кључне иницијативе и инструменти који имају за циљ да олакшају регионалну сарадњу и приближавање ЕУ“, Министарство за европске интеграције организовало је састанке са представницима релевантних институција, како би и искуство Србије у овој области допринело бољем разумевању значаја регионалног повезивања у контексту приступања Европској унији.

Током прве фазе пројекта, тридесет учесника похађало је обуку на француском институту Sciences Po у Паризу и на College of Europe у Брижу. Циљеви овог програма су изградња административних капацитета младих државних службеника на подручју Западног Балкана и јачање регионалне сарадње.