Ј. Јоксимовић: ЕУ да испразни Поглавље 35 од праћења примене Бриселског споразума

11. март 2019. | Букурешт

Ј. Јоксимовић: ЕУ да испразни Поглавље 35 од праћења примене Бриселског споразума

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Приштина, шест година од потписивања Бриселског споразума, донела платформу којом се он потпуно негира, чиме је јасно потврдила да нема намеру да спроводи своје обавезе.

„Ја сам известила о последњим дешавањима везаним за дијалог Београда и Приштине и о чињеници да након шест година од потписаног Бриселског споразума једна од страна доноси платформу и то у скупштини, којом се потпуно негира не само Бриселски споразум, који је између осталог својевремено потписала и висока представница за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон и којим је додатно Бриселски споразум постао део и заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ, него и јасно потврђује да Приштина нема намеру да спроводи обавезе које је потписала“, рекла је Јоксимовић у изјави Танјугу.

То нас, како је рекла, доводи у помало заиста необичну ситуацију да ми имамо у нашим преговорима Поглавље 35 које би требало да прати имплементацију онога што је договорено у оквиру Бриселског споразума и које је за нас као земљу кандидата увек било назначено као једно од најважнијих поглавља у односу на које ће се отварати и друга поглавља.    

„Ја сам због тога пренела на састанку да ми очекујемо да се више то питање не поставља у нашим преговорима докле год је ситуација таква да једна страна потпуно негира и на крају не спроводи Бриселски споразум и чак је то јасно и нагласила“, рекла је Јоксимовић, која борави у Букурешту на неформалном састанку министара и државних секретара задужених за европске послове држава кандидата за чланство у ЕУ.

То је, како је додала, било веома важно да се помене зато што се врло често, поред поглавља 23 и 24, која су несумњиво важна за процес преговора и отварање других поглавља, стално помиње нормализација односа и имплементација договореног из Бриселског споразума.

Јоксимовић је нагласила да је Србија свој део посла урадила.

„Надам се да ће ово Поглавље 35 сада Европска унија видети како да на неки начин испразни од овог садржаја који се тиче праћења имплементације Бриселског споразума, докле год се Приштина понаша на овако неконструктиван начин“, рекла је она.

Што се тиче наших очекивања везано за отварање нових поглавља током румунског председавања, министар Јоксимовић каже да је у Букурешту нагласила да је Србија у потпуности припремила пет преговарачких позиција.

„Имајући у виду све реформе у области владавине права, али и економских реформи, иако ће извештај о напретку бити  објављен после европских избора што ће оставити мало времена државама чланицама да анализирају извештај, али имајући у виду све што је Србија урадила и у погледу реформског процеса али и регионалне стабилности, ја сам изразила очекивање да ћемо отворити нова поглавља.

„Да ли ће то бити два поглавља, једно или три, ја то не знам и не могу да обећам грађанима, али наше јасно очекивање је да нова поглавља са Србијом треба отворити до краја румунског председавања“, рекла је Јоксимовић.

Она је изразила очекивање да ЕУ и земље чланице почну да говоре једним гласом у погледу будућности политике проширења јер је и за нас то важно, јер ми онда морамо да створимо, уподобимо нашу домаћу агенду са оним што ће бити политика ЕУ према проширењу.

Према њеним речима, видеће се како ће се и нове институције након избора и нова структура поставити према политици проширења.

 „Ми верујемо да ће остати високо на агенди кредибилна и све остало што је везано за процес европских интеграција Србије које уз све ове околности које се јављају несумњиво остају најважнији инструмент наше домаће развојне политике и наш спољнополитички циљ“, рекла је она.

Говорећи о састанку у Букурешту, Јоксимовић је навела да је Румунија позвала државе кандидате - Србију, Црну Гору Северну Македонију, Албанију и Турску на састанак на којем су чланице дискутовале о очекивањима везаним за наставак процеса преговора током председавања Румуније, али и шире од тога - питања која се тичу ЕУ и оних порука које нам стижу из ЕУ и које су доста различите.

„У том смислу сам замолила и тражила у име Србије да добијемо много јасније поруке из ЕУ о будућности проширења и да од сада очекујемо да ЕУ почне да говори једним гласом када је у питању будућност политике проширења“, рекла је она.

 „Сви ми знамо већ добро познату причу о изазовима са којима се ЕУ сада, у овом предизборном периоду за њих, сусреће, али то није никакво оправдање за потребу да се на јасан начин, дакле и кредибилним понашањем и поштовањем онога што је договорено, настави процес преговора“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг