Ј. Јоксимовић: Очекујем да ЕУ о проширењу говори једним гласом

11. март 2019. | Букурешт

Ј. Јоксимовић: Очекујем да ЕУ о проширењу говори једним гласом

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас у Букурешту да очекује да Европска унија почне да говори о проширењу једним гласом.            

Она је, на неформалном састанку министара и државних секретара задужених за европске послове држава кандидата за чланство у ЕУ, рекла да Србија очекује међувладину седницу до краја јуна и отварање неких од поглавља. „Очекујемо да Европска унија почне да прича о будућности проширења једним гласом, да бисмо ми, као кандидати, спремили реалистичну агенду реформи и такође се добро понели према очекивањима нашег народа“, изјавила је министар Јоксимовић.           

Подсећајући да се Србија у Стратегији о проширењу ЕУ помиње као frontrunner - односно држава која предњачи у том процесу, она је истакла да је проширење у најбољем интересу и ЕУ и држава кандидата.            

Министар Јоксимовић сматра да је то неопходно како би постојала јака и ефикасна ЕУ, способна да се бави свим актуелним проблемима, како на глобалном, тако и на регионалном нивоу.  

Она сматра да унутрашње реформе ЕУ могу да се одвијају паралелно са наставком кредибилног процеса проширења.             

„Ми смо одувек мислили да је то процес који јача обе стране. Кроз историју, видели смо различите фазе ЕУ и не мислимо да је ова фаза ЕУ, у којој се она суочава са многим изазовима, претерано тешка. Надамо се да ће се ЕУ успешно изборити са свим изазовима и наставити са кредибилним процесом проширења. Што се тиче Србије, желим да вас уверим да ћемо наставити да показујемо велики ниво посвећености раду на спровођењу реформи. Наша дела и резултати, поготово по питању владавине права и економских реформи, говоре да озбиљно радимо“, изјавила је Јоксимовић.             

У првој половини 2019. године, односно током румунског председавања ЕУ, Србија има реалистична очекивања, истиче министар.             

„Мислимо да је велики број реформи који смо предузели и који ћемо наставити да спроводимо ове године јак доказ државама чланицама ЕУ да наставе да отварају поглавља са Србијом. Мислимо да ћемо до краја јуна имати међувладину седницу и да ћемо отворити два или три поглавља. Видећемо шта ће се десити, то су наша очекивања“, казала је Јадранка Јоксимовић.             

Она је нагласила да се Србија суочава и са разним додатним изазовима на свом европском путу, који се тичу регионалне стабилности и Поглавља 35, тј. односа са Приштином и Бриселског дијалога.          

„Србија је испунила све своје обавезе из Бриселског споразума, али је Приштина пре неколико дана, нажалост, у свом парламенту усвојила нову платформу за дијалог. Ова платформа не узима у обзир, и на један начин подрива Бриселски споразум. Ми се сада питамо како наставити. Мислим да се у оваквој ситуацији неће лако постићи компромис. Није важно само причати на европски начин, већ се понашати и  деловати на европски начин. Србија се тако понаша и уложили смо много политичке воље и напора да се постигне одрживо компромисно решење. У сваком случају, Србија ће наставити да се понаша конструктивно у региону“, закључила је министар Јоксимовић.             

Министар је закључила да уз све потешкоће, али имајући у виду реформе које смо предузели, и допринос регионалној стабилности ова година може да буде солидна и позитивна за европски пут Србије.    

Поред министра Јоксимовић, састанку су присуствовали представници Европске комисије, Румуније - као државе која председава Савету ЕУ, затим Албаније, Северне Македоније, Црне Горе и Турске.             

Извор: Танјуг