Ј. Јоксимовић: Потписан споразум којим ће се збринути још 900 избегличких породица у Србији

07. март 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Потписан споразум којим ће се збринути још 900 избегличких породица у Србији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписала је данас са замеником генералног директора Банке за развој Савета Европе Штефаном Селеном нови уговор о Деветом потпројекту програма регионалног збрињавања избеглица и интерно расељених лица у вредности од 23,5 милиона евра, којим решава стамбено питање за још 900 избегличких породица.

Јоксимовић је, после потписивања, подсетила да је Програм започет 2014. године и да је у Србији идентификовано 16.780 избеглица и расељених лица које треба трајно стамбено збринути.

Она је указала да је од почетка потписано осам уговора о донацији у укупној вредности од 126.457.000 евра, од чега је 105.156.000 евра директна донација, то јест грант из Фонда за регионално стамбено збрињавање.

Министар Јоксимовић, која је била потписник свих досадашњих споразума, објаснила је да је поред уговора потписан и споразум о подршци оперативној структури у вредности од 4,2 милиона евра.
„У ових пет година, колико је прошло од првог споразума, који предвиђају збирну изградњу 2.451 стамбене јединице, 311 монтажних кућа, доделу 1.989 пакета грађевинског материјала, куповину 1.565 сеоских кућа и 130 станова“, пренела је она.

Јоксимовић је указала да се сваки од ових облика стамбеног збрињавања реализује у више од 120 општина широм Србије.

На скупштини донатора, која је одржана у јуну, одобрен је девети потпројекат који је данас потписан у вредности од 23,5 милиона евра за нових 900 стамбених јединица, чиме ће бити збрињено даљих 900 породица.

Јоксимовић је истакла значај који Програм регионалног збрињавања има за Србију и лица која су деценијама била угрожена у елементарном смислу, којима је потребно стамбено збрињавање.

Подсетила је да Програм обухвата и избеглице у другим државама бивше Југославије, а да је Србија идентификовала 16.780 избеглица и расељених лица које треба трајно стамбено збринути.

Додала да је за стамбено збрињавања никада, не само у нашој држави, већ и ширем региону никада није било довољно новца па је због тога донација од изузетног значаја са људског, али и економског аспекта, јер обезбеђује трајно збрињавање свим породицама.

Пренела је и да је данас потписан и један амандман на постојећи споразум, којим је омогућено проширење листе корисника пројекта који се тренутно спроводе, а у те сврхе је обезбеђено додатних 5,1 милиона евра, што значи још око 250 додатних стамбених јединица и сеоских кућа.
„Ми као влада у континуитету сарађујемо са Банком за развој Савета Европе и другим билатералним донаторима у спровођењу овог програма. Највећи износ средстава обезбедила је ЕУ из претприступних фондова, а о значају и величини програма говори и велики број осталих донатора. У Програм су се укључили поред ЕУ, САД, Швајцарска, Немачка, Италија, Норвешка, Турска, Луксембург, Данска, Чешка, Словачка, Мађарска, Румунија, Шпанија и Кипар“, објаснила је Јоксимовић.

Заједничком акцијом и финансирањем Влада Србије обезбедила је, како је додала, остатак новца у смислу кофинансирања са циљем да се реши још увек актуелни проблем збрињавања избеглица и расељених лица.
„Верујем да с овим пројектом, који се спроводи и са УНХЦР и ОЕБС можемо да решимо егзистенцијално и развојно питање људи. Када људи реше стамбено питање могу да се посвете сваком другом развоју и постану развојан део привреде и друштва укупно“, објаснила је она.

Шеф Банке за развој Савета Европе указао је да новац за овај Програм долази од донатора, а да је главни ЕУ.

Казао је да га веома радује што може да пренесе да је недавно Немачка ставила даља средства на располагање, као и да је чуо јуче да и Швајцарска планира да обезбеди додатна средства.
„То показује да донатори имају поверење у добру имплементацију Програма“, констатовао је он.

Селен је казао да је нови донатор Шпанија, која се одлучила на тај корак јер се ради о пројекту помирења и има позитивне ефекте по људе.

Такође је навео да Програм има и значајне ефекте по привреду, јер више од 100 милиона евра инвестиција допринело је запошљавању више хиљада људи у реализацији пројекта.

То је значајан стимуланс привреди, а доприноси и помирењу у региону, нагласио је Селен.

Извор: Танјуг