Ј. Јоксимовић: Европа је женског рода

07. март 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Европа је женског рода

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је данас да Србија никада није каскала у погледу политичких, женских и грађанских права која су освајана и постизана у Европи и да нема чега да се постиди, већ само може да иде напред.

Јоксимовић је на скупу „Ка уједињеној Европи: Родна равноправност и женска права” истакла да Србија са пуно поноса може да обележи 8. март, Дан жена, „јер жене рачунамо као најважнију развојну компоненту наше државе, која још није добро искоришћена”.

„Верујем да ћемо сваке године достизати све већи стандард у овој развојној области”, истакла је Јоксимовић.

Министар је навела да не мисли да је ренесанса, о којој говоре са највиших места у Европи, најбољи приступ за трансформацију друштва када је у питању родна равноправност, јер из прошлости нема много тога што би донело позитивне промене, већ се морају стварати нове праксе.

„Европа је женског рода”, истакла је Јоксимовић.

Она је рекла да родна равноправност није само питање европске вредности, већ људске кохезије, које нема тамо где нема равноправности сваког појединца.
„Није борба за женска права била само борба за права једног рода, већ сваког појединца у свету”, рекла је Јоксимовић.

Министар сматра да су кампање „Он за Њу” превазиђене и да је такав приступ, по којем мушкарац делегира жени одређена права, превазиђен.
„Мислим да је много питања пред Европом, која жели да постигне социјалну кохезију јер морамо да мењамо начин перципирања равноправности, да равноправност посматрамо равноправно, не као делегирање права које нам мушки род даје”, истакла је Јоксимовић.

Она је додала да родна равноправност значи равноправност појединаца у њиховим правима, слободама и доприносима одрживости економског напретка и друштва.
„Равноправност треба да посматрамо равноправно, и Европа у будућности треба да промени начин промене, свака промена која иде на ренесансу у којој узима нешто од старих образаца није одржива”, истакла је Јоксимовић.

Она је навела и да су у Србији жене све заступљеније на политичким функцијама и области управљања, али и истакла да се све врсте мизогиније морају осудити.
„Све врсте мизогиније и мизогених поступака, које се дешавају свуда, не само у Србији, мора сваког дана јавно да се осуде, јер све полази од речи. Од речи, до лоших акција је мали пут, јавни говор значи велику одговорност”, истакла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг