Ј. Јоксимовић: ЕУ фондови за пројекте паметног и одрживог развоја

04. март 2019. | Нови Сад

Ј. Јоксимовић: ЕУ фондови за пројекте паметног и одрживог развоја

Пројекат енергетске ефикасности, који средња техничка школа „Милева Марић Ајнштајн” у Новом Саду реализује у оквиру европског ИПА пројекта Србија - Хрватска је добар пример како би требало да се користе европски фондови, а из којих Србија у просеку, годишње, добија 200 милиона евра бесповратних средстава. То је закључак данашње посете министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и директора Регионалне развојне агенције „Бачка” Александра Софића овој школи.

„Основни ресурс, а то су млади препознат је у овом пројекту. Ученици у овој школи имају столарску радионицу, где ће од опиљака производити пелет, уместо да то заврши као отпад. Пелет ће се даље користити за догревање и загревање, без емитовања угљен - диоксида, а за резултат ће добити ниже рачуне и успоставити нову праксу у смислу енергетске ефикасности. То је суштина европских интеграција, стварање нових навика и успостављање нове праксе“, рекла је министар Јадранка Јоксимовић.

Она је нагласила да је од кључне важности да Србија користи бесповратна средства из ЕУ фондова, који су јој омогућени као земљи кандидату за чланство у Европској унији.
„Србија добија у просеку, годишње, око 200 милиона евра бесповратних средстава из ЕУ. Влада Србије развија пројекте, у сарадњи са локалним самоуправама, невладиним организацијама и другим субјектима, најчешће у области саобраћаја, инфраструктуре, локалног економског развоја, што је и подстицај за развој малих и средњих предузећа“, рекла је Јоксимовић.

Министар је истакла и да је регионални развој полазни основ сваког развоја и да у Србији постоји 16 Регионалних развојних агенција.

Она је подсетила и да Србија у оквиру ИПА програма остварује сарадњу са седам суседних држава - Румунијом, Бугарском, Хрватском, БиХ, Црном Гором, Мађарском и Северном Македонијом.
Пример Средње техничке школе „Милева Марић Ајнштајн“ је најбоља потврда и доказ да, ако имамо добре пројекте, колико можемо да обезбедимо новца из ЕУ фондова, а не оптерећујући буџете локалних самоуправа.

„У Нови Сад је последњих шест, седам година ушло од стране ЕУ фондова преко 45.600.000 евра, од тога 30 милиона за Жежељев мост, преко 11 милиона за подршку стамбене изградње. Нека ово буде само прва школа са оваквим пројектом, а да и друге следе овакав пример, јер желимо да имамо још више уписане деце, модерне учионице, развој дуалног образовања“, рекао је Вучевић.

Укупна вредност ИПА пројекта Србија-Хрватска, у оквиру којег је у току реализација енергетске ефикасности у школи „Милева Марић Ајнштајн“, износи милион и 395 хиљада евра. Равноправно су учествовале Хрватска и Србија.

„Регионална развојна агенција „Бачка“ и техничка школа повукле су 55 одсто средстава, односно преко 90 милиона динара, а остатак колеге из Хрватске, који су нам партнери у овом пројекту. Пројекат је почео 15. јула 2017. и трајаће до 14. јануара 2020. године“, рекао је директор Регионалне развојне агенције „Бачка“ Александар Софић.

Директор школе „Милева Марић Ајнштајн“ Станко Матић каже да је у оквиру пројекта урађена комплетна фасада школе, замењено 400 прозора, замењена је комплетна столарија.

Директор Развојне агенције „Бачка“ најавио је да ће бити урађени елаборати енергетске ефикасности за још 11 школа у 11 општина у којима делује ова агенција.

Извор: Танјуг