Ј. Јоксимовић примила амбасадора Сараиву у опроштајну посету

04. март 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић примила амбасадора Сараиву у опроштајну посету

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић примила је у опроштајну посету амбасадора Португалије Аугуста Жозеа Пешота Сараиву. Разговарали су о европским интеграцијама Србије, билатералним односима две државе, ситуацији у региону и ЕУ, и другим темама.

Министар је захвалила на свеукупној помоћи и подршци коју Португалија пружа Србији на путу ка пуноправном чланству у ЕУ. Информисала је амбасадора о плановима Србије у процесу приступања, нагласила је да смо технички спремни за отварање неколико поглавља и да очекујемо да, током председавања Румуније Саветом ЕУ, отворимо нека од њих.

Јадранка Јоксимовић нагласила је да Србија очекује да кредибилна политика проширења ЕУ и после избора за Европски парламент задржи важно место у политици ЕУ. Она је објаснила да Србија не очекује да сутра буде примљена у ЕУ, већ да се најоптимистичнији рок пријема, а то је 2025. година, задржи као кредибилан, уколико сви - и ЕУ и Србија као кандидат, буду испуњавали свој део посла.

Када је о ситуацији на Косову и Метохији реч, министар за европске интеграције подвукла је да једнострана одлука Приштине о увођењу тарифа на робу из централне Србије није у функцији проналажења одрживог решења и да ће дијалог бити настављен када оне буду укинуте. Прецизирала је да се Србија залаже за стабилност региона и да би и други требало да следе такав став.  

Амбасадор Аугусто Жозе Пештан Сараива потврдио је да ће Португалија наставити да подржава процес европских интеграција Србије, која је - како је навео, значајан и поуздан партнер ЕУ и важан сегмент регионалне стабилности.

Министар Јадранка Јоксимовић захвалила је амбасадору Сараиви на сарадњи и пожелела му успеха у будућем раду.

Саговорници су оценили да су билатерални односи двеју држава добри и да постоји обострана жеља за њиховим јачањем, као и да ће неки од отворених позива званичницима Португалије да посете Србију бити реализовани током ове године.    

Извор: Танјуг