Ј. Јоксимовић и Мекалистер: Јасна европска перспектива Србије

28. фебруар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Мекалистер: Јасна европска перспектива Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са председавајућим Комитета за спољне послове (АФЕТ) и известиоцем Европског парламента (ЕП) за Србију Дејвидом Мекалистером о односима Србије и ЕУ, плановима наше државе у наставку европских интеграција, ситуацији у ЕУ, приликама у региону и другим важним темама.

Јадранка Јоксимовић захвалила је Мекалистеру на сарадњи и подршци коју он персонално, али и Европски парламент, пружају Србији у процесу приступања. Потврдила је да је Србија максимално посвећена евроинтеграцијама и спровођењу реформи које су - применом европских стандарда и вредности, у функцији грађана и модернизације  државе.

Министар је нагласила да су за државу и грађане изузетно битне реформе у поглављима 23 и 24 - области правосуђа, борбе против криминала и корупције, мањинских права, медијских слобода. У том контексту, подсетила је да је Влада прихватила и уважила све препоруке Венецијанске комисије око Уставних амандмана у области правосуђа и спровела транспарентан и инклузиван процес јавне дебате. Такође, напоменула је и да је Влада усвојила Закон о бесплатној правној помоћи као и Закон о заштити података личности и да је у финалној припреми Закон о спречавању корупције.

Јоксимовић је обавестила Мекалистера да смо технички спремни за отварање неколико поглавља: 9 (финансијске услуге), 4 (слободно кретање капитала), 2 (слободно кретање радника), 14 (транспорт) и 21 (трансевропске мреже) и да интензивно радимо на припреми других. Стога, како је навела, очекујемо да током румунског председавања Саветом ЕУ отворимо нека од њих, чиме би се потврдио и кредибилитет политике проширења.

Јадранка Јоксимовић наглашава да је Србија јасно опредељена да се дијалогом пронађе одрживо решење за КиМ. Он међутим, како је рекла, неће бити настављен док се не повуче одлука о увођењу такси на робу из Србије. Констатовала је и да је Србија опредељена за стабилност региона, која је предуслов напретка, сарадње и развоја.

Известилац Европског парламента за Србију и председавајући АФЕТ-ом Дејвид Мекалистер сматра да је Србија посвећена европским интеграцијама и да је битан фактор регионалне стабилности. Заложио се за стварање амбијента који би омогућио да дијалог Београда и Приштине буде настављен и који је једини пут за покушај налажења одрживог решења - што се не може постићи док се не укине одлука о увођењу тарифа на робу из централне Србије. Мекалистер је оценио да реформе у Србији дају почетне резултате и да би требало да буду интензивиране - посебно у поглављима 23 и 24, али и да се наша држава потврдила као важан и активан партнер ЕУ.

Јоксимовић и Мекалистер су се сложили да је важна одговорна и охрабрујућа реторика из ЕУ у погледу наставка политике проширења Уније и јасне перспективе Србије у процесу приступања.

Извор: Танјуг