Ј. Јоксимовић и Коберидзе: Србија ће искуства из процеса европских интеграција поделити са Грузијом

27. фебруар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Коберидзе: Србија ће искуства из процеса европских интеграција поделити са Грузијом

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са начелником Политичког сектора Министарства иностраних послова Грузије Илиом Коберидзеом о очекивањима Србије у процесу европских интеграција, реформама, односима двеју држава, ситуацији у региону и другим важним темама.

Министар је информисала саговорника са активностима наше државе у процесу европских интеграција. Прецизирала је да је Србија, до сада, отворила 16 поглавља - од којих су два привремено затворена и да очекујемо да током румунског председавања Саветом ЕУ отворимо још нека за која смо технички спремни. Указала је да је смо посвећени реформама, које су у функцији модернизације, напретка и развоја државе. Јоксимовићева је, у том контексту, нагласила да се посебна пажња у реформском процесу поклања поглављима 23 и 24 која се односе на владавину права.

Министар за европске  интеграције захвалила је Грузији на принципијелној подршци коју исказује по питању територијалне целовитости и суверенитета Србије. Прецизирала је да је Србија опредељена за дијалог - као модела проналажења одрживог решења за КиМ, и да ће дијалог са Приштином бити настављен када се укину таксе на производе из централне Србије.

Начелник Политичког сектора Министарства иностраних послова Грузије Илиа Коберидзе истакао је да су за државу из које долази искуства Србија у процесу европских интеграција драгоцена и захвалио на спремности Србије да их подели. Похвалио је  успехе и резултате реформи које смо остварили у досадашњем процесу евроинтеграција. Објаснио је да грађани Грузије очекују кредибилан наставак политике Источног партнерства ЕУ.

Коберидзе је министру Јадранки Јоксимовић уручио званичан позив Министра иностраних послова Грузије да посети ту државу. Саговорници су се договорили да се у будућности ради на припреми Меморандума о разумевању у области преноса искустава из европских интеграција.   

Јадранка Јоксимовић посебно је поздравила предстојеће отварање амбасаде Грузије у Србији чиме ће се - како је истакла, додатно ојачати сарадње две државе.

Извор: Танјуг