Ј. Јоксимовић и делегација Парламента Словачке: Пуна подршка европском путу Србије

27. фебруар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и делегација Парламента Словачке: Пуна подршка европском путу Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са члановима Одбора Скупштине Словачке за европска питања о европским интеграцијама Србије, наставку сарадње две државе у том процесу, реформама које се спроводе, ситуацији у региону, билатералним односима и другим важним темама.

Јадранка Јоксимовић, захвалила је на перманентној и значајној помоћи коју Словачка пружа Србији у процесу приступања. Рекла је да чланство у ЕУ наш спољнополитички приоритет и стратешко опредељење и да ћемо као и до сада, максимално посвећени спровођењу реформи, наставити са процесом приступања.

У том смислу, министар је истакла да је Србија технички спремна за отварање неколико поглавља и да очекујемо да током председавања Румуније Саветом ЕУ нека од њих буду и отворена. Тиме би се, према њеним речима, потврдио кредибилитет проширења.

Министар за европске интеграције, такође је захвалила на принципијелном и доследном ставу Словачке да не призна самопроглашену независност Косова. Обавестила је чланове Одбора са потребном Србије да се за КиМ пронађе одрживо решење, као и да ће дијалог бити настављен када буде укинута одлука о увођењу такси на робу из Централне Србије. Јоксимовић је поновила да се Србија залаже за сарадњу у региону - она је предуслов напретка, стабилности и развоја, и да би и остали требало да следе те принципе.

Парламентарци Словачке потврдили су да је Србија кључна регионални и значај стратешки партнер ЕУ и да би  европске интеграције Србије требало убрзати. Оценили су да реформе које се спроводе дају ефекта, верују да ће бити интензивније, да је Србија показала конструктиван однос у дијалогу са Приштином и да се Београд потврдио као конструктиван партнер ЕУ. Нагласили су да Братислава подржава европске интеграцију региона, што је како су навели, један од приоритета њене спољне политике. Словачки парламентарци су још једном истакли снажну подршку Србији и пренели да и у будућности можемо да рачунамо на њихов принципијелан став.

На састанку је оцењено да су односи две државе на виском нивоу и да постоји обострана жеља за њиховим јачањем.

Извор: Танјуг