Ј. Јоксимовић: Ми и не очекујемо да постанемо сада чланица, шта је спорно?

25. фебруар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Ми и не очекујемо да постанемо сада чланица, шта је спорно?

Изјава министра за европске послове Р. Француске Натали Лоазо да садашње стање ЕУ не омогућава пријем нових чланица не долази неочекивано и у складу је са оним што држава Србија дели са грађанима када је реч о чланству у ЕУ, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовић је у изјави Танјугу истакла да сматра да је 2025. година и даље отворена могућност, ако и Србија и ЕУ поставе односе на темељу нове одговорности према реформама и кредибилној политици проширења. Министар истиче и да је Лоазо, са којом се данас састала, јасно истакла да Француска сматра да је Србија најозбиљнији кандидат за чланство. Наводи и да Србија не очекује да ће сада постати чланица ЕУ, већ да предано ради на отварању преговарачких поглавља и припреми нових.

„Остварујемо један позитиван континуитет на плану реформи, све с циљем да идемо у корак с индикативним датумом уласка у ЕУ, 2025. годином, која је промовисана управо од стране ЕУ и председника ЕК Жан Клод Јункера, што је препознато како у ЕУ тако и код саме Француске, и за шта смо и овом приликом добили похвале и потврду да смо озбиљан кандидат за чланство“, рекла је Јоксимовић. Она је додала да се Европска унија тренутно суочава са неким унутрашњим проблемима, али да је, исто тако, време можда најбољи показатељ да је ЕУ и формирана да делује под сталним кризама и исте успешно савладава.

Извор: Танјуг