Ј. Јоксимовић и Лоазо: Србија важан партнер Француске и ЕУ у региону

25. фебруар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Лоазо: Србија важан партнер Француске и ЕУ у региону

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и француски министар за европске послове Натали Лоазо разговарале су о наставку европских интеграција Србије, реформама које се у том процесу спроводе, ситуацији у ЕУ, приликама у региону, билатералним односима и осталим важним питањима.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на свеукупној помоћи коју Француска пружа Србији на путу ка пуноправном чланству у ЕУ - посебно експертској помоћи у области економије и нагласила да смо технички спремни за отварање неколико поглавља током председавања Румуније Саветом ЕУ. Истакла је да Србија, упркос атмосфери у ЕУ - коју карактеришу пре свега избори за Европски парламент и замор од проширења, остаје привржена процесу приступања, и да чланство Европској унији остаје наш спољнополитички приоритет. Министар верује да објективна потреба реформисања ЕУ може и треба да тече паралелно уз кредибилан наставак политике проширења.

Потврђује се то, објаснила је министар за европске интеграције, и посвећеношћу са којом се спроводе реформе у нашој држави. Она и Натали Лоазо сагласне су да су оне посебно комплексне у поглављима 23 и 24 - правосуђе, борба против криминала и корупције, мањинска права, медијске слободе. Јер, од резултата реформи у њима - а она су суштински најважнија за друштво због даљег јачања демократских стандарда и вредности, зависи и отварање нових поглавља.

Министар Јоксимовић упознала је саговорницу са јасним настојањем Србије да се дијалог са Приштином, а ради успостављања одрживог решења на којем Београд инсистира, настави тек када буде укинута одлука о увођењу такси. Прецизирала је да је стабилност региона за Србију веома важна, јер представља основ за напредак, развој и сарадњу - вредност коју би и други требало да афирмишу.

Министар Натали Лоазо нагласила је да ће Француска наставити да подржава европске интеграције Србије која је - како је оценила, држава која одговорно решава отворена питања региона што је квалификује као поузданог и једног од најбитнијих партнера ЕУ. Указала је да Србија - учешћем у мировним мисијама ЕУ и припремама за цивилне мисије - као прва у региону, на конкретан начин доприноси јачању и европске али и регионалне безбедности. Лоазо је, уз констатацију да су за наставак европских интеграција значајни и економски критеријуми, уверена да ће реформе бити интензивније и да ће до сада показани резултати бити још видљивији и ефикаснији. 

Због чињенице да бројне француске компаније значајно учествују у значајним пројектима привредног развоја, Јоксимовић и Лоазо оцениле су да има услова за јачање, ионако добрих, билатералних односа. Такође, посебно је значајан податак да Француска, на основу Споразума о стратешком партнерству и сарадњи двеју Влада, пружа помоћ Србији у процесу европских интеграција, али и у реализацији бројних инфраструктурних пројеката.  

Министри Јоксимовић и Лоазо потписаће и Споразум две Владе о делатностима француске агенције за развој и институције „PROPARCO“ у Србији. Тиме се, како је наглашено, потврђује партнерство две државе у процесу европских интеграција Србије.

Извор: Танјуг