Ј. Јоксимовић: Опозиција нема одговор на кључне друштвене теме

23. фебруар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Опозиција нема одговор на кључне друштвене теме

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић сматра да има разлога и „за” и „против” превремених парламентарних избора, те да ће СНС одлуку о евентуалним изборима донети уз вагање свих аргумената.

Она је на телевизији Пинк рекла да је пред Србијом период озбиљних питања која су на дневном реду, као што су питање Косова и Метохије, наставак економских реформи и европских интеграција, те да је некада стабилност предност у смислу да због тих важних питања немате период изборног циклуса.
„С друге стране треба нам и нови легитимитет. Ако ћете да наставите тако важну политику и тако важну трасу политичку за Србију - а уз учестале протесте и покушај дискредитације пута којим влада иде, онда мислим да нови легитимитет треба да се добије, па да измеримо сви где смо међу грађанима“, каже Јоксимовић, која је и интернационални секретар СНС. 

Навела је да и редовни избори не би били тако далеко. 
„Још анализирамо. Као што је добро рекао председник Вучић, у сваком случају ће ускоро бити избори у свакој варијанти, јер и редовни нису далеко, а и ако буду ванредни, опет су ту негде“, каже Јоксимовић. 

Упитана о унутрашњим политичким односима, протестима и увредама које износи део опозиције на рачун представника власти, Јоксимовић је рекла да то ствара једну токсичност политичког јавног говора и атмосфере што, каже, никад није добро. 

Поручила је да они који желе да се баве политиком морају пре свега да буду особе које имају самоконтролу, те да зато представници дела опозиције немају капацитет да воде земљу јер немају самоконтролу. 
„Замислите, неко не може да се обузда, користи најстрашније увреде. Хоће ли тако сутра да причају и са грађанима и са представницима међународне заједнице”, упитала је Јоксимовић. 

Поводом критика које су у међународним контактима износили лидери Савеза за Србију Драган Ђилас и Вук Јеремић, Јоксимовић је навела да, ако неко мисли да међународни контакти служе за опањкавање сопствене земље, онда нема шта да каже на такве људе.
„Никада нисам у свом послу користила и злоупотребљавала позицију да бих говорила против политичких супарника. Имамо овде простор, па ћемо на врло директан начин вербално да се сукобљавамо. Замислите кад кажете, нећемо да учествујемо у раду парламената и нећемо на изборе, па шта хоћете? Непартијски плурализам с краја 80 -тих? То су анахрони модели“, рекла је Јоксимовић. 

„Па, шта ћете? Да се самоизаберете? Па, не може, то је антиевропски. Ако пледирате на политички легитимитет који тражите од грађана, морате да дате одговоре грађанима на кључна друштвена питања”, каже Јоксимовић. 

Та питање се, каже, односе на то да ли сте за наставак европске интеграције, дијалог и одговоран наступ у покушају налажења решења за КиМ, те за наставак конзервативне економске политике која већ даје добре резултате.. 

„Па, морате да кажете, јер неће ваљда да грађани подржавају зато што се вама не свиђа Вучић или било ко из владе. Је л' то озбиљно", навела је Јоксимовић. 

Извор: Пинк, Танјуг