Ј. Јоксимовић: За нас, за разлику од Приштине, Бриселски споразум није жврљотина

21. фебруар 2019. | Беч

Ј. Јоксимовић: За нас, за разлику од Приштине, Бриселски споразум није жврљотина

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић указала је данас у Бечу на одговорности које имају земље кандидати и ЕУ у процесу проширења и, у том смислу, истакла да је Србија  „апсолутно посвећена“ испуњењу својих обавеза из Бриселског споразума.

То за Србију није само „комад папира“, нагласила је Јоксимовић, додајући да је Београд очекивао поузданијег партнера у Приштини, што није случај.

Обраћајући се на конференцији „Будућност ЕУ - погледи са Западног Балкана“, чији је домаћин аустријски министар задужен за ЕУ Гернот Блумел, Јоксимовић је рекла и да је Србија требало да буде део европског Балкана и изразила наду да је 2025. година „и даље достижан и остварљив циљ“.

Она је оценила да је Аустрија врло искрена и отворена у свом приступу веродостојном проширењу на основу испуњавања „строгих, али правичних“ критеријума из Копенхагена, те је оценила да би веродостојност процеса требало да буде заснована на новим одговорностима обе стране - и ЕУ и земље кандидата.

„То значи да ми треба да поштујемо све оне принципе који су пре 30 година створили, након Париске повеље за нову Европу, мултилатерални либерални поредак који треба да поштујемо и да користимо све постојеће инструменте да решимо све отворене проблеме, не само на Западном Балкану  већ и у Европској унији“, објаснила је Јоксимовић.

Она је нагласила да Србија жели да види слободну Европу, целу и у миру, „као што је оптимистично и најављено пре 30 година“, додајући да наша земља сматра да је једини начин на који проблеми могу да се реше, коришћење веште дипломатије и грађење консензуса креативним дијалогом и решењима.

„Зато желимо да подвучемо да ми морамо да поштујемо све камене темељце и принципе мултилатералног либералног поретка заснованог на праву, супротстављајући се опасности коју представљају они који делају против прихваћених договора претварајући их у комадиће папира“, рекла је Јоксимовић.

„У том контексту, осврнула се на дијалог Београда и Приштине, истичући да за Србију Бриселски споразум није „комад папира“.

„Имамо нашу платформу коју смо представили 2013. и 2014. године, када смо почели преговоре са ЕУ и апсолутно смо посвећени испуњавању наших обавеза“, напоменула је министар.

Она је додала да би Београд волео да види и да је Приштина поуздан партнер и да поступа у складу са оним што говори, као што Београд ради.

„Онда бисмо можда могли да поново седнемо и покушамо да вештом дипломатијом постигнемо нека решења заснована на консензусу“, поручила је Јоксимовић.

Она је оценила и да ЕУ мора да обнови своју снагу и енергију, као и да би веродостојна политика проширења требало да буде једна од корисних алатки за ЕУ да покаже свој капацитет за мењање себе и да буде још боља него што је била.

„Надамо се да ће нови институционални оквир и нови сазив  после избора у ЕУ подржати проширење, барем колико и садашњи, ако није могуће бити више оптимистичан“, рекла је Јоксимовић.

Министар је нагласила да ЕУ може да рачуна на Србију као што је могла и у време миграционе кризе 2015. године када је Србија показала колико је поуздан партнер ЕУ, али и Аустрији с којом, између осталог, има веома добру полицијску сарадњу.

Подсетила је и да Србија учествује у свим мисијама ЕУ у које је позвана, као и да је прва земља у региону која себе припрема за учешће у цивилним мисијама ЕУ.

„Тако да постоји јасна, несумњива посвећеност Србије безбедности и стабилности нове ојачане Европе и надамо се да је 2025. година и даље достижан и остварљив циљ“, поручила је Јоксимовић.

Она је оценила и да би требало више учинити како би ЕУ у комуникацији са својим грађанима њих подсетила да и даље има земаља које желе да постану део Уније и подсети их зашто је ЕУ била тако добар избор за њихове животе, животни стандард, просперитет, развојне капацитете.

„И требало би да са наше стране убрзамо реформски процес и наставимо са конструктивном и одговорном политиком у региону“, поручила је Јоксимовић.

Она је аустријском министру задуженом за ЕУ Герноту Блумелу захвалила у име српске Владе на организовању конференције и на, како је рекла, храбрости за покретање теме проширења у овом предизборном периоду за ЕУ.

„То показује да је Аустрија, заједно са Вама као министром, заиста предводник проширења, искрених политика проширења Европске уније, као што су Србија и Црна Гора препознате као предводници међу кандидатима“, рекла је Јоксимовић.

Она је додала и да јој се допада назив конференције „Будућност ЕУ - погледи са Западног Балкана“, али је рекла да би га мало променила јер та размена погледа, како је навела, нису само погледи са такозваног Западног Балкана, већ са магловитог југоисточног дворишта које би требало трансформисати у део европског Балкана, јер у ЕУ већ постоје земље са Балкана.

„Тако да ми јесмо и треба да будемо део европског Балкана“, поручила је министар.

У Аустрији се данас одржава конференција „Будућност ЕУ - погледи са Западног Балкана“ на којој учествују представници Србије, Албаније, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније, Румуније, која у овом мандату председава ЕУ, и Приштине.

На конференцији, поред Јоксимовић, учествују заменик министра спољних послова Албаније Сокољ Деда, шеф дипломатије БиХ Игор Црнадак, косовска министарка за европске интеграције Дурата Хоџа, државни секретар у Министарству спољних послова Црне Горе Зоран Јанковић, потпредседник владе Северне Македоније Бујар Османи.

Румунију ће представљати министар за европска питања Георге Чамба.

Извор: Танјуг