Ј. Јоксимовић: Потребна нова одговорност ЕУ и региона, да радимо оно што причамо

21. фебруар 2019. | Беч

Ј. Јоксимовић: Потребна нова одговорност ЕУ и региона, да радимо оно што причамо

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која данас учествује на конференцији „Будућност ЕУ - поглед са Западног Балкана“, која се одржава у Бечу, поручила је да је Србија и на том скупу још једном показала да је озбиљан и поштован партнер у Европи и да оно што тражи од других - одговорност, пре свега тражи од себе и показује је и према другима и према својим грађанима.

Јоксимовић је изјавила да се на конференцији говорило о перспективи европских интеграција и додала да је несумњиво да ће се одржати Међувладина конференција до краја јуна ове године.

Навела је да је на конференцији нагласила колико је преговарачких поглавља Србија припремила, као и да очекује да ће нека од тих поглавља бити и отворена.

„Али, све је сада у знаку избора у ЕУ. Извештај о напретку ће каснити у односу на претходне године, што ће оставити нешто мање времена државама чланицама да донесу одлуку тако да сам ја умерено оптимистична“, казала је Јоксимовић.

Истиче да би она чак мало променила и сам наслов конференције јер, каже, нису то само погледи са Западног Балкана, већ су то „погледи са магловитог дворишта Југоисточне Европе“, што не би требало да буде тако, већ би требало да буде део европског Балкана.

Подсетила је, у том смислу, да су поједине балканске земље већ чланице ЕУ и додала да је њен предлог за други назив конференције наишао на добар пријем, јер има, како каже, реалистичну ноту.

„Са друге стране, показује у ком правцу треба да се крећемо и да заиста по вредностима и понашању и принципима које поштујемо и који су успостављени, а који би ЕУ, што је поновљено, требала да поштује, заиста јесмо део европског Балкана и да се залажемо за мирну, стабилну и просперитетну Европу“, каже министар.

Наводи да је веома важно што су почели да користе синтагму „будућност Европе“ уместо само „будућност ЕУ“, јер се у том једном ширем значењу препознаје улога и Србије и других земаља из региона.

„Оно на шта сам ја ставила нагласак када је у питању Србија јесте несумњива опредељеност ономе што је тренутно и топ тема предизборне кампање у ЕУ, а то је стабилност и безбедност“, истиче Јоксимовић и додаје да то не подразумева да треба да падне у запећак све оно што су потенцијали које и Србија има као кандидат, као ни реформски процес.

„Али, свакако је безбедност оно што је у овом тренутку и ЕУ и нама у региону Западног Балкана витално потребно“, каже министар.

„Очекивала сам и питање везано за наставак дијалога Београда и Приштине“, казала је Јоксимовић и додала да је она указала на то да за разлику од Београда, који дела онако како говори, ради оно што прича, Приштина нити испуњава постигнуте споразуме, а још их више и урушава таксама на робу из централне  Србије.

„Указала сам и на то да за нас Бриселски споразум није само жврљотина на папиру, као што је за Приштину, која је сада открила точак и неке нове платформе покушава да представи и која је притом увела те неразумне таксе које крше једну од темељних вредности о којима смо причали, а то је била слобода кретања капитала и роба“, наводи Јоксимовић.

У том смислу, каже Јоксимовић, несумњиво је да ће Србија наставити да тражи, путем дипломатије, европских интеграција, одрживо решење и истиче да тога нема без онога што је основно поштовање постигнутих споразума.

„Пошто Приштина не поштује споразуме, а још их је и више урушила увођењем такси, ми смо предочили јасно нашу позицију да нема сумње да док се то не исправи, тешко да ће се наставити дијалог, а камоли наћи неко одрживо решење“, истакла је министар.

Сматра да је то на рационалан начин примљено код свих који су учествовали на данашњем панелу и наводи да није било контрааргументације која би на било који начин дерогирала оно што је позиција Србије.

„Мислим да нашим упорним, дипломатским чињењем, нашим смиреним и разумним приступом, упорним деловањем онако како говоримо и поштовањем онога што смо потписали показујемо да смо најозбиљнији кандидат за чланство у ЕУ, али не само то, већ да пре свега штитимо интерес и наших грађана и свих у ЕУ, јер мир и стабилност су нешто што је у овом тренутку од виталног значаја за све у Европи“, каже Јоксимовић.

Додаје да је важно то што су Аустрија и аустријски министар за Европу показали да су заиста стратешки присутни у Србији и на Западном Балкану и то као искрени подржаваоци политике проширења, посебно у тренутку када пред, наводи, европске изборе сви беже од теме проширења.

„Нико не позива кандидате и партнере из региона у неке формате где се дебатује о најважнијим темама, а камоли о будућности ЕУ. У том смислу, заиста је изванредно значајно и ценимо потез Аустрије и аустријског министра што су нас позвали да заједно учествујемо и са њима у дебати шта су то изазови ЕУ, како она треба да изгледа у будућности, који су највећи проблеми, али и о начинима на који ми видимо могућности за оснаживање Европе која је мирна, стабилна и просперитетна“, наводи министар.

Јоксимовић закључује да је нормално и природно да и Србија, као кандидат за чланство у ЕУ, учествује у разговорима на тему изазова са којима се Европа суочава, као што су Брегзит, избори, вишегодишњи буџет, миграције...

Извор: Танјуг

 

 

 

 

 

 

Конференција „Будућност ЕУ - поглед са Западног Балкана“ у Бечу

Конференција „Будућност ЕУ - поглед са Западног Балкана“ у Бечу

Конференција „Будућност ЕУ - поглед са Западног Балкана“ у Бечу

Конференција „Будућност ЕУ - поглед са Западног Балкана“ у Бечу