Ј. Јоксимовић: Односи са Русијом не ремете процес европских интеграција Србије

18. јaнуар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Односи са Русијом не ремете процес европских интеграција Србије

Добри односи са Русијом не ремете европски пут Србије, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
Она је новинарима, упитана о евентуалном утицају јучерашње посете председника Русије Владимира Путина на односе са ЕУ, рекла да је Србија показала Европској унији да је предвидив и искрен партнер и да не крије да има добре политичке и економске односе са Русијом.
„Ти односи не ремете, нити је наш циљ да ремете европски пут Србије. Ми као земља кандидат радимо све што је у интересу нашег народа и зато су нас, мислим, и бирали грађани”, рекла је Јоксимовић.

Упитана да прокоментарише изјаву председника Александра Вучића да ће се пре коначног решења косовског питања консултовати са Путином, Јоксимовић је рекла да је важно и мишљење глобалних играча, који не признају независност Косова.

Јоксимовић је рекла да је цео формат дијалога везан за ЕУ, која је статусно неутрална, али да је Приштина нагласила да њих занима искључиво став САД, које су партнер из „суседне собе” у целом дијалогу и чије се мишљење као велике силе уважава, а која је признала независност Косова.
„У том смислу је важно и мишљење других важних глобалних играча који нису признали независност Косова“, рекла је Јоксимовић.

Она је навела да је процес дијалога Београда и Приштине почео оног тренутка када је из УН пребачен на ниво ЕУ, која је главни медијатор, те истакла да то више није билатералан процес већ део заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ, јер је у њима ангажована и шефица европске дипломатије.

Она је навела да чврсто верује и навија за то да ЕУ добије један нови импулс и снагу да помогне у налажењу заједничког решења, те истакла да је свима у интересу да се настави дијалог након што, истакла је, буду укинуте таксе на српске производе.

Извор: Танјуг