Саопштење о амандманима на пети и седми потпројекат у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања

02. октобар 2018. | Београд

Саопштење о амандманима на пети и седми потпројекат у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања

Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције, потписала је данас два амандмана на постојеће споразуме у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања којима се обезбеђују стамбена решења за додатне породице избеглица и лица прогнаних из Хрватске и Босне и Херцеговине у ратовима деведесетих, као и услуге пројектовања објеката чија ће изградња бити финансирана из наредних потпројеката Програма.

Први амандман, који се односи се на пети потпројекат Регионалног програма стамбеног збрињавања, омогућиће решавање стамбеног питања за додатних 135 избегличких породица стављајући укупан број породица које ће у оквиру овог  таласа бити збринуте на 1.847. За ове сврхе, у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања обезбеђено је додатних 2 465 515 евра, тако да укупна вредност бесповратних средстава која су стављена на располагање путем овог потпројекта износи 38 814 421 евро.

Амандман на седми потпројекат Регионалног програма стамбеног збрињавања подразумева проширење обухвата активности потпројекта, омогућиће финансирање набавке услуга за пројектовање нових стамбених објеката од око 350 станова. На овај начин, биће остварени предуслови за обезбеђивање додатних средстава у оквиру Програма за саму изградњу.

Циљ Регионалног програма стамбеног збрињавања је обезбеђивање трајних стамбених решења за за 26 898 најугроженијих избегличких породица у региону (74 хиљаде лица), од чега преко 16 хиљада у Републици Србији која уједно представља и највећег корисника Програма. Највећи донатор Програма је Европска унија са опредељених преко 230 милиона евра, а средства такође обезбеђују и САД, Немачка, Норвешка, Италија и други донатори. До овог тренутка, Републици Србији је одобрено преко 110 милиона евра бесповратних средстава кроз 8 потпројеката и амандмана које у складу са Закључком Владе потписује Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције.