Ј. Јоксимовић и Дитман: Наставак реформи најважнији за напредак Србије на европском путу

08. март 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић и Дитман: Наставак реформи најважнији за напредак Србије на европском путу

 

Министар за европске интеграција Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором Немачке Акселом Дитманом о Стратегији проширења ЕУ, европским интеграцијама Србије, резултатима реформи које се у процесу приступања спроводе, билатералним односима и другим важним темама.

Јадранка Јоксимовић захвалила је Немачкој, као значајном стратешком партнеру и највећем билатералном донатору Србије, за свеукупну помоћ и подршку у процесу европских интеграција. Њих потврђује и податак да је та држава, у протеклих 15 година, издвојила 1,6 милијарди евра бесповратне помоћи за различите пројекте.

Министар за европске интеграција оценила је да Стратегија проширења представља - пре свега, јасан политички сигнал и охрабрење који потврђује да се на Србију као кандидата за чланство у ЕУ озбиљно рачуна. Стратегија је, истовремено, и велики подстицај - како за државу, тако и за њене грађане да наставе са започетим реформама које су најбољи механизам за свеукупан развој државе.

Јоксимовић је навела и да Србија разуме да 2025. није зацртана и обећана година пријема, већ да представља оквир и подстицај.

Министар Јоксимовић очекује да ће Србија током Бугарског председавања Саветом ЕУ отворити поглавља за која је спремна. Верује да ће позитиван тренд приступања бити настављен и за време аустријског председавања - у другој половини ове године. Те две државе су, уосталом, као и Румунија, која ће председавати Саветом ЕУ у првој половини идуће године, проширење ЕУ поставиле као приоритет.

Аксел Дитман истиче да Стратегија проширења представља снажан позитиван сигнал за Србију. Стога ће Немачка нашој држави наставити да даје јасну подршку у наставку процеса приступања. Он је нагласио значај даљих реформи у поглављима 23 и 24, као и значај реформе правосуђа, о којој се разговара у оквиру приступних преговора и која јача независност судства, али и борбе против криминала и корупције, мањинских права, медијских слобода. Оценио је да је Србија поуздан и кредибилан партнер на кога ЕУ може озбиљно да рачуна, нарочито када је стабилност региона у питању.

Саговорници су констатовали да су односи две државе добри и да се развијају на обострано задовољство- тај податак поткрепљују немачке инвестиције у привреду Србије.

Извор: Танјуг

 

 

 

Јоксимовић и Дитман

Јоксимовић и Дитман

 

Јоксимовић и Дитман

Јоксимовић и Дитман

 

Јоксимовић и Дитман

Јоксимовић и Дитман

 

Јоксимовић и Дитман

Јоксимовић и Дитман