Гостовање министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић у емисији „Око“, Радио - телевизија Србије

26. октобар 2017. | Београд

Гостовање министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић у емисији „Око“, Радио - телевизија Србије

 

Нису визе, нема чекања у редовима

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић  истакла је вечерас да ЕУ не уводи никакве визе, већ да је систем ЕТИАС, који се очекује да ће ступити на снагу почетком 2020. године, безбедносни механизам.

Она је у емисији „Око“, казала да је добро да се објасни о чему је реч, а не да се праве бомбастични наслови.

Подсетила је да још није донета одлука о увођењу ЕТИАС, већ је само надлежни одбор дао препоруку.

Тај систем, како је указала, односи се на све земље које нису чланице Шенгена, а има их више од 60, те су међу њима и Канада, САД, Аустралија.

Годишње око 30 милиона људи из тих земаља улази у шенгенски простор, рекла је она додајући да, због свега што се дешавало у земљама ЕУ постоји сагласност да је потребна боља контрола.

„Мислим да смо ми чланице данас да би то подржали“, констатовала је Јоксимовић. Рекла је да то нису нове визе, већ безбедносни механизам, који је једноставан.

„Нема чекања у редовима. То је формулар који би се попуњавао преко интернета уз навођење основних података, а одговор би се добијао у року од 72 сата, и важиће за три године за неограничен број улазака у ЕУ“, објаснила је она.

Рекла је да је није изненадила жеља ЕУ за увођење овог безбедносног механизма, због великог броја терористичких напада широм Уније, као и мигрантске кризе.

„Не треба то драматизовати. Одлуку мора још да донесе Савет ЕУ. Нису визе, нема чекања у редовима. То је безбедосни захтев, а са становишта грађана ЕУ можда чак и оправдан“, казала је Јоксимовић.

Публикације о европским интеграција на Сајму књига

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић пренела је вечерас да се на Сајму књига налази штанд Министарства са публикацијом која приказује све позитивне и негативне ствари евроинтеграција.

Јадранка Јоксимовић рекла је, гостујући у емисији „Око“, да по први пут Министарство има штанд на Сајму књига на ком се налази публикација која приближава европски процес.

„Позивам људе да дођу и виде публикацију, која на пријемчив начин предочава где су користи које нису често видљиве, као и трошкови који воде ка резултатима“, казала је Јоксимовић.

Европске, а не евроатлантске или евроазијске интеграције

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић истакла је, поводом изјаве америчког званичника Брајана Хојта Лија да Србија не може да седи на две столице, да Србија није ни у евроазијским, нити евроатланстким интеграцијама, већ европским.

Она је у емисији „Око“ рекла да, уз сво разумевање значаја САД и Руске федерације на глобалном нивоу и за нас, као малу земљу где се преплићу бројни интереси великих играча, управо европске интеграције јесу прави одговор на унутаршње и спољнополитичко позиционирање.

Србија није пред избором, нагласила је Јоксимовић, додајући да порука није тангирала оно што је суштина -  да европске интеграције нису само спољнополитички циљ, већ је подсетила да је Србија и у уговорном процесу и да немамо намеру да га прекидамо.

Указала је да наравно постоји умор код грађана, јер су многи пре у влади, од пре 10 и 12 година, обећавали нереалне рокове чланства.

„Наравно да су грађани уморни и европскептични, али исто знају да желе да им се деца школују на западу, а ако би бирали модел уређеног друштва, то је европски модел. ЕУ је и даље најбоље место за живот и рад, уз све проблеме које Унија данас има и поруке које нам се не свиђају увек“, нагласила је она.

Јоксимовић је казала да смо ушли у трећу ревизију Националног документа за усвајање правних тековина ЕУ до 2021. године, када смо се обавезали да будемо усклађени са европским законодавством.

„Председник ЕК Жан Клод Јункер је, на иницијативу председника Србије Александра Вучића да се постави неки рок, дао 2025. годину, као оквир. То нису закуцани термини, може и пре, може и после, доста зависи од међународних околности и нас. Када поставите европске интеграције као развојну политику наше земље, све иде на боље“, закључила је Јоксимовић.

Спремни за пет, очекујемо отварање најмање три поглавља

Реалистично је очекивати да се до краја године отворе три поглавља, а верујем да би оптимистички приступ био да отворимо, уз њих, још једно или два, јер смо спремни, истакла је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у емисији „Око“.

„До сада смо отворили 10 преговарачких поглавља и два смо привремено затворили. То су 25 и 26 који се тичу науке и образовања, иновација, која су добро припремљена и није било ни пуно усклађивања у тој области“, навела је Јоксимовић.

Министар је рекла да је Србија пре дужег времена припремила три преговарачке позиције - преговарачку позицију за поглавље 6, које се тиче компанијског права, поглавље 33, о буџетскским и финансијским одредбама и поглавље 30, о економским односима са иностранством.

„Пре неки дан смо завршили све процедуре за поглавље 9, које се тиче финансијских услуга и послали смо Европској комисји ту преговарачку позицију, а данас на седници Владе смо усвојили преговарачку позицију за поглавље 13, које се односи на рибарство“, рекла је она и најавила да ће усвојена преговарачка позиција бити послата у парламент на усвајање.

Четири преговарачке позиције су потпуно спремне, а једна је у процедури, и недостају за њу још само пар процедуралних корака.

„Ми смо сигурно спремни за пет поглавља, а да ли ће ЕУ, њихове процедуре и динамика састанака бити довољне да отворимо свих пет, нисам сигурна. Верујем да ћемо моћи да отворимо три, до четири поглавља до краја године“, нагласила је министар за европске интеграције.

Одбацила је могућност блокирања јер се ради, како је рекла, о техничким поглављима, о европским стандардима, те да нема простора за политизацију садржаја и суштине.

Европске интеграције и преговори су, с једне стране технократска процедурална ствар, а с друге, високополитички процес који није имун и на политичке промене у земљи кандидата, тако и окружењу.

Јоксимовић је навела да је Србија неке важне обавезе из поглавља 23 спровела, као што је избор омбудсмана, именовање новог тужиоца за ратне злочине, директора Агенције за борбу против корупције, да су два важна закона о странцима и азилу у процедури.

Када је реч о поглављу 31, које се бави усклађивањем заједничке спољне и безбедносне политике, казала је да се пре два дана вратила са пута из Пољске, која је по природи неких својих историјских односа нешто ригиднија била у погледу овог поглавља, али уз сву аргументацију, они су рекли да свакако неће условљавати додатним критеријумима отварање тог поглавља.

„Усклађивање са бројним резолуцијама, увођење санкција Руској федерацији не може да се тражи од нас, јер нисмо учествовали у доношењу тих одлука. Да смо чланица ЕУ, апсолутно би морали бити усклађени, али у овој фази преговора, пракса поглавља 31 је да нема те врсте обавезе“, казала је министар Јоксимовић.

Рекла је да ће се очекивати да се све више усклађујемо, али неће бити блокирано отварање поглавља.

Извори: РТС и Танјуг