ЕП први пут за Србију није навео мањак слободе медија

26. октобар 2017. | Београд

ЕП први пут за Србију није навео мањак слободе медија

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Европски парламент, први пут ове године, за Србију није навео да постоји мањак слободе медија.

„ЕП први пут ове године није употребио дефиницију мањак слободе медија, већ указује на неопходност унапређења културе и професионализма медија у Србији, што је битно другачије“,  рекла је Јоксимовић током расправе о медијима у Скупштини Србије.

Она је рекла да опозиција злоупотребљава питања слободе медија и напоменула да то јесте важно за европске интеграције, али исто тако и питање професионализма и новинарске етике јесте важно.

„Ситуација медија у Србији не да није најгора, већ је боља од многих у региону, а можда смо чак бољи и од неких чланица ЕУ, али смо ми као земља кандидат под већом лупом“, нагласила је Јоксимовић.

Рекла је да је влада у припреми нове медијске стратегије доживела опструкцију у радној групи дела новинарских удружења која себе декларишу као независна удружења.

„На основу њиховог чињења, односно нечињења, могу да закључим да су ту различити политички и економски интереси који немају много везе са професионализацијом“, напоменула је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла да медијска статегија треба да одговори прво која је дефиниција новинара и истраживачког новинарства и да је важно да представници медијских удружења учествују у тој расправи, да не буду блогери и твитераши сутра стављени у контекст новинарске професије.

„Да ли је истраживачко новинарство само новинарство које се бави случајевима корупције, а наравно да треба да се бави корупцијом свих јавних функционера, али значи и социјално и друштвено одговорно новинарство које покреће и табу теме“, изјавила је Јоксимовић.

Министар је рекла да критика владе никада није спорна, али се истраживачко новинарство код нас извитоперило.

Додала је да треба видети како се ти који себе називају независнима односе у Радној групи према онима који не подржавају њихове ставове.

Јоксимовић је рекла да постоји Меморандум о мерама за повећање безбедности новинара, а да многа од новинарских удружења не желе и злоупотребљавају тај процес, јер пријаве нападе, али после не дају потребне податке.

Извор: Танјуг