Ј. Јоксимовић: Пољска без додатних услова за поглавље 31, али за веће усклађивање

23. октобар 2017. | Варшава

Ј. Јоксимовић: Пољска без додатних услова за поглавље 31, али за веће усклађивање

Пољска сигурно неће блокирати отварање поглавља 31 и неће тражити посебне критеријуме за отварање тог поглавља, иако очекују веће усклађивање са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, изјавила је данас у Варшави министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовић, која борави у радној посети Пољској, после разговора са пољским државним секретаром Министарства спољних послова Конрадом Шимањским, рекла је да је очекивање Пољске да се више ускладимо са заједничком спољном и безбедносном политиком став који знамо од раније, те да је она изнела нашу аргументацију и ставове и да је добро што се разговара на ту тему.

Министар је назначила да Србија никад не бежи од неких можда захтевнијих и тешких тема и да је важно што смо чули да, иако постоји разлика по одређеним темама, Пољска на коректан и принципијелан начин третира поглавље 31 које не би требало да буде другачије примењено на Србију, него што је било примењено на друге земље кандидате. „Пољска сигурно неће блокирати отварање поглавља 31 када се за то створе услови и сигурно неће тражити посебне критеријуме за отварање тог поглавља када је у питању Србија, иако су јасни око тога да очекују веће усклађивање са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ“, рекла је Јоксимовић.

Она је додала да је у разговору било речи и о томе што је Пољској недавно понуђена могућност да буде земља која ће водити Берлински процес 2019. године. „Још нема коначне одлуке о томе, али ми смо предочили наша очекивања од Берлинског процеса, где је тај процес, какве су регионалне околности, какви су резултати у смислу инфраструктурног повезивања и свих других важних тема у процесу, регионалног економског простора и свега о чему годинама покушавамо да дискутујемо“, рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, важно је што смо отворили дијалог са Пољском, те очекује да идуће године у посету Србији дођу и Конрад Шимањски, али и шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски.

Јоксимовић је подвукла да је важно да сарађујемо са Пољском и да је од виталног интереса да Србија, као земља кандидат, сарађује са земљама чланицама Уније на билатералној основи, отвара дијалог, објашњава нашу позицију да бисмо могли да добијемо више разумевања и подршке у процесу преговора о приступању ЕУ.

(извор: Танјуг)