Ј. Јоксимовић и Осовски: Позитиван тренд политичке и привредне сарадње

21. септембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић и Осовски: Позитиван тренд  политичке и привредне сарадње

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић састала се са изаслаником министра иностраних послова Немачке Томасом Осовским. Разговарали су о односима две државе, процесу европских интеграција Србије, реформама које се спроводе, ситуацији у региону и другим важним темама.

Министар Јоксимовић захвалила је на помоћи и подршци коју Немачка пружа Србији у процесу приступања ЕУ. Посебно је нагласила да је она највећи билатерални донатор наше земље - за последњих 15 година издвојила је 1,7 милијарди евра бесповратне помоћи за реализацију бројних пројеката.

Јадранка Јоксимовић упознала је Томаса Осовског са активностима и током приступних преговора са ЕУ. Она очекује да ће Србија до краја године, поред до сада отворених 10 поглавља - од  којих су два привремено затворена, отворити још најмање три: 6 - о праву привредних друштава, 30 - о економским односима са иностранством и 33 - о финансијским и буџетским одредбама. Оценила је да је досадашња динамика отварања поглавља солидна и нада се да ће иста бити задржана и у предстојећем периоду.

Министар је нагласила да је чланство у ЕУ стратешко опредељење државе. Наводи да Србија посебну пажњу посвећује поглављима 23 и 24, која се тичу владавине права, као и да смо свесни важности тих поглавља и напретка у њима за отварање других. Јоксимовић каже да се залажемо да појединачно вредновање резултата у процесу евроинтеграција буде најважнији критеријум за напредак у процесу приступања.

Осовски је поновио подршку Немачке европским интеграцијама Србије, јер сматра да оне доприносе стабилности и развоју Србије и региона, што је свакако и у интересу Европске уније. Србија је у Немачкој перципирана као важна држава за стабилност и просперитет целог региона, али и за остваривање заједничких европских интереса.

Јадранка Јоксимовић поновила је посвећеност Србије регионалној стабилности и сарадњи уз јасно очекивање да и други у региону покажу одговорност и, не само декларативну, посвећеност стабилности и добрим односима. У том смислу, саговорници су се сагласили да је важан наставак дијалога Београда и Приштине, уз обавезу да обе стране испуњавају договорено.

Јоксимовић и Осовски констатовали су да су односи Србије и Немачке изузетно добри, да редовна комуникација - успостављена на свим нивоима, даје резултате и да постоји константан тренд унапређења укупне сарадње, пре свега политичке и привредне.

(извор: Танјуг)