Ј. Јоксимовић: Немачка за конкретне пројекте издвојила 40 милиона евра

19. септембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић: Немачка за конкретне пројекте издвојила 40 милиона евра

Немачка је за 2017. годину издвојила 40 милиона евра бесповратне помоћи за Србију, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и подвукла да је та земља највећи билатерални донатор Србије у последњих петнаест година са 1,7 милијарди евра бесповратне помоћи.

Јоксимовић је новинарима после потписивања Записника о међувладиним преговорима о развојној сарадњи између две земље рекла да Србија овог пута није одлучила да узме кредит због своје монетарне и фискалне политике, те да је немачка влада за нашу земљу за текућу годину издвојила скоро 40 милиона евра.

Записник су потписали министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар финансија Душан Вујовић и начелник одсека за Југоисточну Европу у Министарству за економску сарадњу и развој Немачке Дирк Шатшнајдер, а церемонији је присуствовао и немачки амбасадор Аксел Дитман.

Министар Јоксимовић је, говорећи о пројектима који ће бити финансирани, рекла да они грађанима доносе конкретну корист, те да су европске интеграције механизам регионалног и локалног развоја.

Сви ови пројекти који ће бити подржани од немачке владе, али и ранији, као што су увођење енергетске ефикасности у јавним објектима, школама, болницама, зградама, ширење канализационих мрежа, што је врло важно за неке од локалних самоуправа, постројења за прераду отпадних вода, подстицање малих и средњих предузећа, подизање конкурентности, иницијативе за запошљавање младих, све су то врло конкретне ствари које би грађани требало да осете у процесу европских интеграција, да не причамо само о датуму чланства, рекла је она.

Јоксимовић је истакла да ће се разумети пун смисао пута Србије ка ЕУ и европких интеграција када се то све уради уз помоћ партнера из ЕУ, а посебно Немачке, са којом, како каже, Србија има изузетну сарадњу. „До само пре десетак година имали смо не тако сјајне односе са многим земљама у ЕУ, укључујући и Немачку. Мислим да је постојала једна, не бих рекла идеална перцепција, ни нас у Немачкој, ни Немачке у Србији. Погледајте пут за неколико година колико смо прешли у развоју наших билатералних односа, постали смо партнери и мислим да у том смислу треба да радимо још више и да напредујемо”, рекла је министар Јоксимовић. Како је истакла, данас се глас Србије чује и уважава, а Србија кредибилитет гради управо кроз успешну сарадњу са земљама чланицама.

„Немачка ће и даље бити поуздан и фер партнер Србији на путу ка ЕУ”, рекао је немачки амбасадор Аксел Дитман, који је истакао да га веома радује потписивање Записника у Влади Србије о билатералној сарадњи. Он је истакао да Србија и Немачка имају веома тесну и блиску сарадњу, наводећи да је Немачка издвојила 1,7 милијарди евра за Србију у оквиру билатералне сарадње.

Дитман је говорећи о пројектима који ће бити финансирани у Србији, а за које је Немачка обезбедила 40 милиона евра, рекао да ће бити пружена подршка у свим релевантним областима где се спроводе реформе. „Ради се о пројектима који су од централног значаја за реформе у Србији, као што су реформа државне управе, помоћ предузетницима почетницима... све то спада у оквир придруживања Европској унији”, рекао је Дитман.

Шатшнајдер је прецизирао да ће се финансирати пројекти подршке Србији на путу ка ЕУ и одржив раст привреде и запошљавања. Од укупно 40 милиона евра, 17 милиона евра одлази на пројекте одрживог економског развоја, затим 14 милиона евра за владавину права, каже Шатшнајдер и додаје да ће се за област заштите животне средине издвојити шест милиона евра.

(Извор: Танјуг)