Ј. Јоксимовић са полазницима Школе европских интеграција

15. септембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић са полазницима Школе европских интеграција

Министар европских интеграција у Влади Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је са полазницима Школе европских интеграција који се налазе у студијској посети Београду - запосленима у локалним самоуправама и представницима oрганизација цивилног друштва са севера Косова и Метохије. Упознала их је са досадашњим и будућим активностима у процесу приступања, односима  Србије и Европске уније и другим темама значајним за евроинтеграције.

Министар је истакла да је чланство у Европској унији стратешки интерес државе. Процес приступања јесте добровољан израз политичке воље једне државе, а рефоме које се спроводе на путу ка пуноправном чланству, превасходно су у интересу грађана. Рекла је да је јасна перспектива чланства Србије у ЕУ - то је процес који - иако има успоне и падове, доприноси развоју државе.

Полазници су били заинтересовани за стање у дијалогу Београда и Приштине и поглавље 35. Министар је објаснила је да дијалог Београда и Приштине, који се води посредством Европске уније, представља уважавање чињенице да нисмо признали независност КиМ. Она истиче да је интенција државе да се кроз разговоре у Бриселу обезбеде максимални услови за Србе на КиМ и заштите национали интереси. Подсетила је да је Европски парламент јуче усвојио Декларацију у којој је прихваћен и уважен амандман српских послaника о што хитнијем формирању ЗСО.

Јадранка Јоксимовић наглашава да се поглавље 35 - које није замена за дијалог, односи на праћење примене договореног у Бриселском споразуму.

Регионална сарадња један је од приоритета Србије, рекла је Јоксимовић, напомињући да је сарадња предуслов стабилности, мира, развоја и напретка.

Министар Јокисмовић информисала је полазнике Школе европских интеграција да је Европска унија, са преко две милијарде евра бесповратних средстава намењених за реформе највећи донатор Србије.