Србија и Немачка важни и поуздани партнери

05. јул 2017. | Београд

Србија и Немачка важни и поуздани партнери

Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором СР Немачке у Србији Акселом Дитманом о односима двеју држава, процесу европских интеграција и реформама које се спроводе у Србији.

Јоксимовић је на овом састанку, на којем је било речи и о ситуацији у региону и другим важним питањима, исказала посебну захвалност Немачкој, као стратешком партнеру и највећем билатералном донатору Србије, за свеукупну помоћ и подршку у процесу европских интеграција.

У протеклих 15 година, Немачка је определила 1,6 милијарди евра бесповратне помоћи за различите пројекте.

Она је навела да је Србија недвосмислено опредељена да настави процес приступања Европској унији, и да у том смислу европске интеграције видимо као најбољи механизам развоја државе.

Саговорници су се сагласили са тим да су реформе значајан сегмент европских интеграција и да би посебну пажњу требало посветити поглављима 23 и 24, која се тичу владавине права.

Јоксимовић је подсетила на то да смо у досадашњој фази приступања отворили 10 поглавља, од којих су два привремено затворена, и изразила очекивање да ћемо, током естонског председавања Унији - до краја године, отворити још неколико поглавља, за која будемо спремни.

Према њеним речима, Србија се залаже за наставак дијалога Београда и Приштине и пуну примену Бриселског споразума.

Спровођење договореног, посебно у контексту формирања Заједнице српских општина, много је важније од формата разговора, истакла је она, исказавши уверење да је стабилност предуслов мира и развоја, и да је Србија у том смислу спремна за сарадњу са свима.

Јоксимовић је, међутим, нагласила потребу да се и остали понашају идентично и да на јасан и конкретан начин покажу да деле позицију Београда.

Јоксимовић и Дитман подвукли су значај самита о западном Балкану 12. јула у Трсту, и додали да деле мишљење да би ЕУ и партнери са западног Балкана који учествују на самиту требало да том приликом изнова пошаљу јасну поруку о значају и потреби регионалне стабилности и сарадње.

Амбасадор Дитман је навео да Немачка, уверена да Србија заслужује место у Европској унији, даје нашој земљи јасну подршку у наставку процеса приступања.

Такодје, он је нагласио значај реформи, и истовремено оценио да је Србија поуздан партнер Уније.

Саговорници су констатовали да су односи двеју држава добри, што потврђују немачке инвестиције у привреду Србије, као и да се развијају у обострано задовољавајућем смеру.

Амбасадор Дитман, први највиши дипломатски представник једне од држава ЕУ у Србији који се састао са министром за европске интеграције, пожелео је много успеха у раду и подвукао значај Министарства за европске интеграције.