Архива актуелности

Ј. Јоксимовић и Путрих: Мир, слобода и демократија најважније европске вредности

22. март 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са делегацијом немачке покрајине Хесен коју је предводила министар за савезна и европска питања Луција Путрих.

Договори из Брисела нису за ценкање!

20. март 2019. | Београд

Поглавље 35 требало је да послужи праћењу постигнутих договора са Приштином, иако је вишеструко доказано да их Србија поштује. Договори постоје или не постоје, они нису роба за кантар и ценкање. Једини начин да ЕУ сачува интегралну неповредивост и недељивост преговарачког процеса са Србијом јесте евакуисање праћења Бриселског споразума из своје преговарачке платформе за поглавље 35.

Ј. Јоксимовић и Чен: Aктивна сарадња и дијалог Србије и Кине

19. март 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим амбасадором Кине у Србији Чен Бо.

Државни службеници из региона на стручној пракси у Републици Србији

18. март 2019. | Београд

У оквиру регионалног пројекта „ЕУ програм за младе професионалце на подручју Западног Балкана“, који спроводе Европска комисија и Британски савет, у Београду се налази пет државних службеника из региона на програму размене. Они ће, од 17. до 30. марта, обављати стручну праксу у Србији, размењујући искуства са представницима надлежних институција. Тема програма размене у оквиру овог пројекта биће „Јачање привредне, конкурентске и инвестиционе климе у оквиру приступних преговора са Европском унијом“.

Ј. Јоксимовић: Упад у РТС оголио недемократско лице тзв. лидера опозиције

17. март 2019. | Београд

Синоћни упад лидера СЗС и покрета „Један од 5 милиона“ у зграду РТС, покушај насилног заузимања Јавног сервиса и напад на новинаре и запослене оголио је недемократску природу и насилне планове самопроглашених лидера опозиције, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Напад самозваних лидера опозиције на демократске вредности и поредак у Србији

17. март 2019. | Beograd

Након деценијског периода урушавања Србије у коме су неки од самозваних лидера садашње опозиције активно учествовали, Србија је почела да, уз предњачећу улогу председника Александра Вучића, добија обрисе озбиљне државе која се економски стабилизује, која реформски напредује, која производи стабилност на унутрашњем и међународном плану, и која је данас угледна, активно сарађујућа и одговорна европска држава, изјавила је данас министар за европске интеграције и функционер СНС Јадранка Јоксимовић.

Експертска мисија – Правилник о брзо смрзнутим намирницама, 12-13. март. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

13. март 2019. | Београд

Експертска мисија - Правилник о брзо смрзнутим намирницама, 12-13. март. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Експертска мисија – Правилник о брзо смрзнутим намирницама, 12-13. март. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

12. март 2019. | Београд

Експертска мисија - Правилник о брзо смрзнутим намирницама, 12-13. март. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Посвећеност Србије несумњива

11. март 2019. | Belgrade

Укупна динамика процеса приступних преговора Србије задржала је стабилан и релативно добар темпо од отварања приступних преговора.

Као једна од предводница у процесу приступања, што је Европска комисија препознала у својој кредибилној Стратегији проширења за Западни Балкан, објављеној у фебруару 2018. године, Србија отвара нова преговарачка поглавља сваког европског семестра, а у исто време настављамо да радимо на припремама за отварање нових поглавља.

Ј. Јоксимовић: Очекујем да ЕУ о проширењу говори једним гласом

11. март 2019. | Букурешт

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас у Букурешту да очекује да Европска унија почне да говори о проширењу једним гласом. Она је, на неформалном састанку министара и државних секретара задужених за европске послове држава кандидата за чланство у ЕУ, рекла да Србија очекује међувладину седницу до краја јуна и отварање неких од поглавља. 

Ј. Јоксимовић: ЕУ да испразни Поглавље 35 од праћења примене Бриселског споразума

11. март 2019. | Букурешт

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Приштина, шест година од потписивања Бриселског споразума, донела платформу којом се он потпуно негира, чиме је јасно потврдила да нема намеру да спроводи своје обавезе.

Ј. Јоксимовић: Испразнити поглавље 35 од праћења спровођења Бриселског споразума

8. март 2019. | Београд

Уколико Европска унија, као медијатор и гарант, прихвати садашњи однос Приштине према дијалогу и Бриселском споразуму, очекујемо од Европске комисије да се поглавље 35, које прати имплементацију Бриселског споразума, испразни од тог додатног садржаја, и остане као и за друге земље везано за такозвана „остала питања“, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Европа је женског рода

7. март 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је данас да Србија никада није каскала у погледу политичких, женских и грађанских права која су освајана и постизана у Европи и да нема чега да се постиди, већ само може да иде напред.

Oдржана почетна конференција пројекта NeoLIFE у Ужицу

7. март 2019. | Ужице

У среду, 6. марта 2019. године у Свечаној сали Градске куће у Ужицу, одржана је почетна конференција пројекта "Нови живот неолитског наслеђа у препознатим природним подручјима од великог значаја - NeoLIFE", чију реализацију кофинансира Европска унија кроз Програм прекограничне сарадње Србија - Босна и Херцеговина 2014 - 2020, у оквиру финансијског Инструмента претприступне помоћи (ИПАII).

Ј. Јоксимовић: Потписан споразум којим ће се збринути још 900 избегличких породица у Србији

7. март 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписала је данас са замеником генералног директора Банке за развој Савета Европе Штефаном Селеном нови уговор о Деветом потпројекту програма регионалног збрињавања избеглица и интерно расељених лица у вредности од 23,5 милиона евра, којим решава стамбено питање за још 900 избегличких породица.

Три године подршке усклађивању са европским стандардима у Србији

6. март 2019. | Београд

Кроз успешно спровођење заједничког програма Европске уније и Савета Европе „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску“, грађани и грађанке Србије су добили опипљиве користи, а програм има позитиван утицај и на приближавање европским стандардима у области правосуђа, антидискриминације и борбе против корупције у земљи. Ово је био најважнији закључак Трећег састанка Управног одбора овог програма који је данас одржан у Београду са циљем сагледавања резултата програма у последње три године.

Ј. Јоксимовић: Мала и средња предузећа кичма локалног економског развоја

5. март 2019. | Краљево

Министар за европске интеграције Владе Србије Јадранка Јоксимовић и генерални директор за суседске односе и преговоре о проширењу при Европској комисији Кристијан Данијелсон уручили су данас у Краљеву сертификате предузетницима и представницима микро и малих предузећа чији пројекти ће бити подржани у оквиру програма ЕУ ПРО који финансира ЕУ.

Ј. Јоксимовић примила амбасадора Сараиву у опроштајну посету

4. март 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић примила је у опроштајну посету амбасадора Португалије Аугуста Жозеа Пешота Сараиву. Разговарали су о европским интеграцијама Србије, билатералним односима две државе, ситуацији у региону и ЕУ, и другим темама.

Ј. Јоксимовић: ЕУ фондови за пројекте паметног и одрживог развоја

4. март 2019. | Нови Сад

Пројекат енергетске ефикасности, који средња техничка школа „Милева Марић Ајнштајн” у Новом Саду реализује у оквиру европског ИПА пројекта Србија - Хрватска је добар пример како би требало да се користе европски фондови, а из којих Србија у просеку, годишње, добија 200 милиона евра бесповратних средстава. То је закључак данашње посете министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и директора Регионалне развојне агенције „Бачка” Александра Софића овој школи.

Ј. Јоксимовић и Мекалистер: Јасна европска перспектива Србије

28. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са председавајућим Комитета за спољне послове (АФЕТ) и известиоцем Европског парламента (ЕП) за Србију Дејвидом Мекалистером о односима Србије и ЕУ, плановима наше државе у наставку европских интеграција, ситуацији у ЕУ, приликама у региону и другим важним темама.