Архива актуелности

Експертска мисија – Припрема и спровођење Програма процене квалитета и побољшања (QAIP), 27-31. јануар. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

27. јaнуар 2020. |

Експертска мисија – Припрема и спровођење Програма процене квалитета и побољшања (QAIP), 27-31. јануар.  Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Експертска мисија – Примена хармонизованог система (ХС) 2022; 21-24. јануар. Корисник: Управа царина.

21. јaнуар 2020. |

Експертска мисија – Примена хармонизованог система (ХС) 2022; 21-24. јануар. Корисник: Управа царина.

Експертска мисија - Израда прописа о чувању података у Националном ДНК регистру и размена и пренос података; 20-22. јануар. Корисник: МУП

20. јaнуар 2020. |

Експертска мисија - Израда прописа о чувању података у Националном ДНК регистру и размена и пренос података; 20-22. јануар. Корисник: МУП

Ј. Јоксимовић: Од 2014. године - 75 милиона евра за животну средину

17. јaнуар 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је почевши од 2014. године кроз фондове ЕУ обезбеђена подршка за сектор животне средине у износу од преко 75 милиона евра, а да се за ову годину предвиђају додатна бесповратна средства у износу од готово 73 милиона евра.

Ј. Јоксимовић и Адам: Важно је и шта кандидати мисле о методологији

16. јaнуар 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором Белгије Куном Адамом о наставку европских интеграција Србије, методологији проширења, као и сарадњи две државе у том процесу, ситуацији у ЕУ и у региону.

J. Јоксимовић: Нижи цензус- импулс европској вредности плурализма

14. јaнуар 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је данас да се чуди „толиком опрезу” и да је изненађује коментар на иницијативу о смањењу изборног цензуса са пет на три одсто известиоца ЕП за Србију Владимира Билчика, који је рекао да се изборна правила не мењају у години избора.

Ј. Јоксимовић: Закон о слободи вероисповести озбиљан корак уназад

9. јaнуар 2020. | Београд

Усвајање Закона о слободи вероисповести у Црној Гори несумњиво је озбиљан корак уназад у погледу поштовања основних европских вредности које се односе на права мањина, које укључује и верска права, као и свесно заобилажење међународних стандарда и конвенција из ове области, поручила је министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Само од Србије у преговорима тражен посебан Акциони план о правима националних мањина

5. јaнуар 2020. | Београд

Најновија дешавања у Црној Гори у вези са Законом о верским слободама указују на чињеницу да процес приступних преговора није имао јединствене критеријуме према Србији и Црној Гори, као државама кандидатима за чланство у ЕУ, посебно када је реч о мањинама и поштовању међународних стандарда и конвенција из ове области, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Почео рад на припреми Нацрта Закона о систему за управљање кохезионом политиком у Републици Србији

3. јaнуар 2020. | Београд

На основу члана 77. Закона о државној управи („Сл. гласник РС”, бр. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14, 47/18 и 30/18 – др. закон) као и члана 3. Правилника о смерницама добре праксе за остваривање учешћа јавности у припреми нацрта закона и других прописа и аката („Сл. гласник РС“, бр. 51/19), Министарство за европске интеграције обавештава јавност да је 23. децембра 2019. године отпочео рад на припреми Нацрта Закона о систему за управљање кохезионом политиком у Републици Србији.

Ј. Јоксимовић: Хрватско председавање ЕУ да настави Кредибилну стратегију проширења

3. јaнуар 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поздравила је данас почетак председавања Хрватске Саветом ЕУ и поручила да очекује да та земља, као држава чланица из региона, допринесе квалитативном унапређењу процеса проширења, кроз искрено залагање вредновања појединачних резултата држава кандидата и потенцијалних кандидата.

Ј. Јоксимовић: Не очекујем корак од седам миља, али важне кораке да

3. јaнуар 2020. | Београд

Министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић, говорећи о европским интеграцијама Србије у 2020. години, каже за Радио Слободна Европа (РСЕ) како не очекује корак од седам миља, али сталне важне кораке напред свакако очекује.

Ј. Јоксимовић: Измена методологије треба да иде у правцу квалитета и брзине приступног процеса, а не обрнуто

1. јaнуар 2020. | Београд

О евроинтеграцијама Србије у 2019. и очекивањима за 2020, најављеној реформи процеса проширења, као и очекивањима од самита ЕУ-Западни Балкан који ће бити одржан за време хрватског председавања ЕУ, у мају у Загребу, говори министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.

За паметну и разбориту политику

31. децембар 2019. | Београд

Србији желим да наша земља настави путањом свеукупног социо-економског развоја, коју смо утабали претходних година, и која значи не само укупно боље економске показатеље – од пада јавног дуга, стабилно напредујућег економског раста, пада незапослености, већ и укупно бољи и подстицајнији амбијент за живот, учење, рад свих наших грађана у сваком делу наше Србије. Развојни план за Србију 2025. почео је и убрзава се од 2020. Желим да убрзамо и реформски процес и европски пут Србије, као и да задржимо и ојачамо међународни углед и респект који смо остварили, водећи паметну и одрживо разбориту међународну и унутрашњу политику, у синергији председника Вучића и одговорне владе, а пре свега захваљујући поверењу које су нам грађани указали.

Ј. Јоксимовић: Унапређење економија интерес грађана региона и оквир за боље односе

26. децембар 2019. | Београд

Интерес грађана целог региона јесте да се економија узме као најбољи оквир за унапређење односа, пацификацију целог региона, као и за помирење и смањење предрасуда, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић коментаришући регионалну иницијативу мини Шенгена.

Отворен семинар о европском семестру

25. децембар 2019. | Београд

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Министарством финансија, организовало је семинар „Европски семестар за државе чланице ЕУ и сарадња са Републиком Србијом“.

Консолидована верзија Уговора о ЕУ и Уговора о функционисању ЕУ доступна и на српском језику

20. децембар 2019. | Београд

Превод Консолидоване верзије Уговора о Европској унији и Уговора о функционисању Европске уније на српски језик завршен је заједничким радом Министарства за европске интеграције и Републичког секретаријата за законодавство. На стручној редактури текста превода радио је велики број редактора из државних органа и организација, као и Народне банке Србије, а у њој су учествовали и представници академске заједнице.

Ј. Јоксимовић и Лутероти: Аустрија се залаже за подстицајнији и бржи процес преговора

19. децембар 2019. | Beograd

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором Аустрије Николасом Лутеротијем о наставку европског пута Србије, сарадњи две државе у процесу приступања, билатералним односима, приликама у региону и осталим темама.

Организован семинар о стручној редактури

17. децембар 2019. | Београд

Министарство за европске интеграције организовало је семинар „Стручна редактура – методологија и специфичности“, за државне службенике који се баве овом облашћу.

Ј. Јоксимовић и Церар: Словенија подржава политику проширења и европске интеграције Србије

17. децембар 2019. | Нови Сад

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је у Новом Саду са потпредседником Владе и министром иностраних послова Словеније Миром Цераром о наставку европских интеграција Србије и сарадњи двеју држава у том процесу, билатералним односима, ситуацији у региону и другим темама.