Dodeljene nagrade za najbolje studentske radove o EU

30. maj 2017. | Beograd

Dodeljene nagrade za najbolje studentske radove o EU

Troje studenata sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu dobilo je danas nagrade za tri najbolja studentska rada o Evropskoj uniji, koje im je uručila v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Ksenija Milenković.

Najbolje proglašeni rad je „Proces usklađivanja sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije: sa kojim izazovima se RS suočava?“, studentkinje master studija Jovane Perić, koji je nagrađen sa 85.000 dinara. Druga nagrada u iznosu od 55.000 dinara pripala je studentu četvrte godine osnovnih studija Stefanu Šparavalu za rad „Religija kao integrativni činilac evropskog identiteta: ideja, pravna podloga i savremeni izazovi“, dok je treća nagrada, dodeljena za rad „Evropska unija u dve brzine i potencijalne implikacije na evropski put Srbije?“ , master studentu Urošu Đakoviću, u iznosu od 35.000 dinara.

Ksenija Milenković zahvalila se svim studentima na učešću na konkursu i čestitala nagrađenim studentima, poželevši im mnogo uspeha u daljem akademskom radu.

„Kancelarija je raspisala ovaj konkurs kako bi podstakla mlade akademske građane da se uključe u argumentovanu debatu ne samo u vezi sa članstvom naše zemlje u Evropskoj uniji, već i o EU u globalnom, kontekstu. Nadamo se da smo se ovom pionirskom inicijativom donekle približili našem cilju, podizanju svesti među mladim ljudima o tome koliko je značajno da se o važnim društveno - političkim pitanjima promišlja iz perspektive nauke“, istakla je prilikom dodele nagrada Ksenija Milenković.

Dobitnica prve nagrade Jovana Perić, zahvalila se Kancelariji na nagradi, istakavši da celokupno društvo može imati koristi od uvida koje mladi, obrazovani ljudi imaju da pruže i tako daju veliki impuls daljoj društvenoj debati.

„Za konkurs sam se prijavila iz nekoliko razloga, ali je glavni prilika za detaljnije istraživanje teme koja me posebno zanima i mogućnost objavljivanja rada i širenje ideja i zaključaka do kojih sam došla. Spoljna politika Srbije, pa samim tim i evrointegracijski proces naše zemlje nalaze se u središtu mojih interesovanja“, objasnila je prvonagrađena Jovana Perić.

Dobitnih druge nagrade Stefan Šparavalo, zahvalio se žiriju što je prepoznao značaj teme kojom se bavi, a kojoj se u našoj sredini posvećuje nedovoljno pažnje i pozdravio  inicijativu Kancelarije.

„Suštinsko obeležje zdrave i vitalne demokratije je dijalog, i smatram da je zaista važno kada jedno Vladino telo na ovakav način podstiče promišljanje i izražaj mladih o ovako značajnoj temi.Nadam se da će i druge institucije prepoznati dobru praksu Kancelarije za evropske integracije i takođe podsticati naučnoistraživačku delatnost među budućim akademskim građanima“, istakao je Stefan Šparavalo.

Dobitnik treće nagrade Uroš Đaković, naglasio je da su spoljna politika Srbije  i proces evropske integracije neka od glavnih polja njegovog interesovanja.

„Prijavio sam se na konkurs Kancelarije zbog prilike da se bavim temom Evropske unije u dve brzine koja me posebno interesuje, ali i zbog mogućnosti da moj rad bude objavljen što bi predstavljalo posebnu čast za mene“, objasnio je Uroš Đaković.

Odluku o tri prvorangirana rada donela je konkursna komisija u sastavu: prof. dr Dragica Vujadinović, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vesna Knežević Predić, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ildiko Erdei, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Konkursna komisija je čitanjem i ocenjivanjem svih radova konstatovala da su radovi pristigli na konkurs, posmatrano u celini, na zadovoljavajućem akademskom nivou, da je pristup temama zanimljiv i da su tekstovi originalni. Profesorke Beogradskog univerѕiteta, ujedno i članice ove komisije saglasne su i u oceni da konkurs za tri najbolja studentska rada u oblasti evropske integracije i procesa pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, predstavlja važnu inicijativu Kancelarije za evropske integracije, koja doprinosi ne samo kvalitetnijem i kompleksnijem promišljanju o EU, zajedno sa svim procesima i transformacijama koje integracija Srbije ovoj zajednici podrazumeva, već i podizanju nivoa svesti među studentima o značaju akademskog pisanja i pristupa temama koje su od suštinskog značaja za celokupno društvo.

Stručna komisija donela je i odluku da svi radovi koji imaju više od 90 bodova budu objavljeni u prvom zborniku radova Kancelarije za evropske integracije, koji ćemo objavljivati i u narednim godinama, sa željom i ciljem da proširimo i produbimo debatu o EU i da mladim ljudima pružimo priliku da daju svoj doprinos procesu evrointegracija, kako na teorijskom, tako i na praktičnom nivou.