Američka vlada obezbedila 9 miliona dolara za jačanje privrede i unapređenje rada institucija u Srbiji

28. april 2017. | Beograd

Američka vlada obezbedila 9 miliona dolara za jačanje privrede i unapređenje rada institucija u Srbiji

Jadranka Joksimović, ministar zadužen za evropske integracije i Aza El-Abd,  direktor Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji, potpisali su danas amandman na Sporazum za bolje funkcionisanje državne uprave Srbije (u vrednosti od 4.450.000 američkih dolara) i amandman na Sporazum za konkurentniju tržišnu ekonomiju u Srbiji (u vrednosti od 4.645.425 američkih dolara).

Nakon potpisivanja ovih dokumenta Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije i Kajl Skot, američki ambasador u Srbiji, posebno su istakli da su ovih dodatnih devet miliona dolara pre svega američka podrška naporima Srbije u pristupanju EU i to za unapređenje rada institucija, borbu protiv korupcije, jačanje vladavine prava i privrede u Srbiji.

Od 2001. godine, Sjedinjene Američke Države su, preko Američke agencije za međunarodni razvoj, obezbedile oko 748 miliona dolara i u saradnji sa građanima Srbije radile na jačanju demokratske uprave i konkurentosti privrede u Srbiji. Dosadašnja pomoć USAID-a Srbiji je omogućila: dobijanje građevinskih dozvola i poštovanje zahteva inspekcijskog nadzora lakše je i transparentnije; Srbija je jedna od deset zemalja na svetu koja je najviše napredovala na Doing Business listi Svetske banke za 2016. godinu; širom Srbije renovirani su prekršajni sudovi, a u nekim sudovima opšte nadležnosti smanjen je broj starih predmeta i do 80 odsto; uvedena su rešenja elektronske uprave u 83 opštine u Srbiji, što je građanima olakšalo promenu prebivališta i upis u matične knjige rođenih i venčanih; Srbija je dobila pomoć pri izradi prvog Zakona o zaštiti uzbunjivača, što je olakšalo prijavu korupcije i prevare na bezbedniji način za uzbunjivače.