Održan Četvrti regionalni forum o prekograničnoj saradnji

23. februar 2017. | Beograd

Održan Četvrti regionalni forum o prekograničnoj saradnji

Četvrti regionalni forum o prekograničnoj saradnji održan je danas u Beogradu, a skup su  otvorili Jadranka Joksimović, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator i Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Ministar zadužen za evropske integracije Joksimović izjavila je danas da će naša zemlja do 2020. godine na raspolaganju imati 284 miliona evra iz IPA fondova EU za programe pogranične saradnje sa sedam zemalja regiona i dva transnacionalna programa. Joksimović je istakla da evropske integracije nisu samo apstraktna priča, već konkretne stvari na lokalnom nivou koje mogu da unaprede položaj lokalne samouprave i pojedinca.

Joksimović, koja je i nacionalni IPA koordinator, ukazala je na važnost programa prekogranične saradnje za jačanje dobrosusedskih odnosa i regionalnu stabilnost, apelujući na to da se sredstva iz IPA fondova namenjena za te programe što efikasnije koriste. Samo na taj način, kako je objasnila, možemo podići podršku građana evropskim integracijama i pomoći ukupnom društveno-ekonomskom razvoju Srbije.

Četvrti regionalni forum o prekograničnoj saradnji, čiji je domaćin Srbija, ima osnovni cilj da okupi sve regionalne aktere uključene u sprovođenje IPA programa prekogranične saradnje kako bi razmenili iskustva i razgovarali o temama od regionalnog značaja i time unapredili sprovođenje prekograničnih programa u zemljama regiona.

Na skupu su predstavljeni dosadašnji rezultati programa prekogranične saradnje koji se sprovode u Srbiji i okolnim zemljama, kao i mogućnosti u okviru nove finansijske perspektive Evropske unije namenjene ovoj saradnji, za period 2014-2020. godine.

Forum je organizovao regionalni projekat CBIB+ (Cross-border Institution Building Plus) koji finansira Evropska unija. Na njemu su učestvovali predstavnici Evropske komisije, delegacija Evropske unije iz zemalja u regionu, kao i predstavnici institucija koje su u zemljama regiona zadužene za sprovođenje programa prekogranične saradnje.

Srbija će do 2020. godine imati na raspolaganju 284 miliona evra iz IPA fondova Evropske unije za programe pogranične saradnje sa BiH, Crnom Gorom, Rumunijom, Bugarskom, Mađarskom, Makedonijom, Hrvatskom i dva transnacionalna programa saradnje - Dunavski program i Jadransko-jonski program.