Na seminaru „Mediji, pregovori sa Evropskom unijom i IPA fondovi – mogućnost za saradnju“ učestovao 21 novinar

22. februar 2017. | Beograd

Na seminaru „Mediji, pregovori sa Evropskom unijom i IPA fondovi – mogućnost za saradnju“ učestovao 21  novinar

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Evropskim PROGRES-om i Udruženjem novinara Srbije, organizovala je seminar za novinare  „Mediji, pregovori sa Evropskom unijom i IPA fondovi - mogućnost za saradnju“.

Seminar koji je okupio 21 novinara, predstavnika lokalnih i nacionalnih medija, organizovan je sa ciljem da se novinarima približi proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, sadržaj pregovaračkih poglavlja, kao i  evropski fondovi  dostupni Srbiji,  posebno oni namenjeni domaćim medijima. U uvodnoj reči  Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, govorila je o značaju pristupanja Srbije EU, o medijima koji osim informativne  imaju i edukativnu ulogu, ali i o poglavljima koji se direktno bave medijima a to su Poglavlje 10 - informaciono društvo i mediji i Poglavlje 23 - Pravosuđe i osnovna prava.

Ivana Đurić, pomoćnik direktora u Kancelariji za evropske integracije, u Sektoru za komunikacije i obuku, predstavila je najnovije, decembarsko istraživanje javnog mnjenja o stavovima građana Srbije o EU i publikaciju „Mitovi o EU“ sa medijski najzastupljenijim stereotipima i pedrasudama o EU.

O aktivnostima Delegacije Evropske unije (DEU) u Republici Srbiji i saradnji sa Vladom Srbije govorila je Nadežda Dramićanin, službenik za odnose s javnošću DEU. Marko Vujačić u ime Evropskog PROGRES-a ukazao je  na dosadašnje rezultate ovog projekta koji se sprovodi u 34 najnerazvijenije lokalne samouprave u Srbiji, te najavio nastavak u još većem broju opština. Kroz dosadašnji PROGRES u prethodnih 10 godina Evropska unija i Vlada Švajcarske podržale su realizaciju oko 850 projekata u vrednosti od 65 miliona evra.

Srđan Staletović vođa projekta „Medijska putovanja u EU“, koji finasira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, a namenjen je novinarima nacionalnih i lokalnih medija, pozvao je prisutne novinare da se prijave sa predlogom teme i države članice EU u koju žele da putuju i naprave prilog za svoju medijsku kuću.

Kada je reč o evropskim fondovima, na seminaru je rečeno da je Srbija u periodu od 2007. do 2013. godine na raspolaganju imala 1,4 milijarde evra iz IPA fonda, dok IPA II za period od 2014. do 2020. iznosi 1,5 milijardi evra. Iz fonda IPA II najveći deo novca biće usmeren na sektore  energetike,  životne sredine, reforme u oblasti vladavine prava, ali i poljoprivredu, gde u okviru IPARD fonda Srbija ima na raspolaganju 175 miliona evra.