Potpisan Sporazum o saradnji u procesu evropskih integracija Srbije

26. decembar 2016. | Beograd

Potpisan Sporazum o saradnji u procesu evropskih integracija Srbije

Predstavnici Razvojne agencije Srbije (RAS) i Kancelarije za evropske integracije potpisali su danas Sporazum o saradnji u procesu evropskih integracija Srbije.

Sporazum su potpisali vršilac dužnosti direktora RAS Željko Sertić i vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković, a potpisivanju je prisustvovala ministar zadužen za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.

Cilj sporazuma je unapređenje saradnje radi efikasnije koordinacije aktivnostu u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Kako je rečeno, Sporazum podrazumeva saradnju i u procesu programiranja fondova međunarodne razvojne pomoći kao podrške lokalnom i regionalnom razvoju, kao i konsultacije u procesu programiranja IPA sredstava i u radu Pregovaračke grupe za regionalnu politiku i koordinaciju strukturnih instrumenata.

Ministar Joksimović ocenila je da bi Sporazum trebalo razumeti kao doprinos ukupnim naporima države da se pripremi za predstojeće faze procesa pristupanja i osigura da se iskoriste sve mogućnosti koje nam kao državi kandidatu stoje na raspolaganju.

„Cilj nam je da se efikasnije koordinira proces evropskih integracija u oblasti privrednog razvoja i prevazilaženja regionalnih i lokalnih razlika. Sporazum podrazumeva saradnju u korišćenju sredstava iz pretpristupnih fondova EU na osnovu indentifikovanja ključnih potreba, kao i potencijala na lokalnom i regionalnom nivou - pre svega kroz razvoj preduzetništva, inovacija i infrastukture, informaciono-komunikacione tehnologije, odnosno ljudski kapital", rekla je Joksimović nakon potpisivanja sporazuma.

Kako je navela, evropske integracije treba posmatrati kao jedan od ključnih pokretača unutrašnjeg razvoja."One su šansa u kojoj uspeh zavisi od naše pripremljenosti i na tome ćemo zajednički raditi", istakla je Joksimović.

Ministarka je dodala da je koordinacija institucija veoma važna i da je zato bitno da se udruže kapaciteti kako bi se polako smanjivale regionalne i lokalne razlike u nivou ekonomske razvijenosti.

Kako je navela, to je ono što će građani zaista osećati kao korist od evropskih integracija.