Objavljen konkurs za najbolji medijski prilog o uticaju evrointegracija na život stanovništva na jugoistoku i jugozapadu Srbije

19. decembar 2016. | Beograd

Objavljen konkurs za najbolji medijski prilog o uticaju evrointegracija na život stanovništva na jugoistoku i jugozapadu Srbije

Razvojni program Evropski PROGRES u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije raspisao je konkurs za najbolji medijski izveštaj lokalnih i regionalnih medija na temu evropskih intergracija i uticaju na svakodnevni život stanovništva na jugoistoku i jugozapadu zemlje.

Radovi, objavljeni u periodu od 15. decembra 2016. godine do 1. marta 2017. godine, treba da budu na temu ukupne podrške koju Evropska unija u partnerstvu sa vladama Švajcarske i Srbije pružaju preko Evropskog PROGRESa lokalnom razvoju sa ciljem da se unapredi kvalitet života stanovništva u 34 opštine obuhvaćene programom.

Nagrade će biti dodeljene u osam kategorija: najbolji televizijski prilog, najbolji radijski izveštaj, najbolji novinski izveštaj, najbolji rad objavljen na internetu, najbolji serijal medijskih priloga, najbolji prilog o preuduzetništvu, najbolji prilog o projektu koji finansijski podržava EU u nekoj od programskih opština, kao i najbolji prilog o potencijalnim projektima koji bi doprineli poboljšanju kvaliteta života lokalne zajednice u ovim opštinama.

Pravo učešća na konkursu imaju lokalni i regionalni štampani mediji, novinske agencije, radio programi, televizijski programi ili internet portali sa sedištem u jednoj od lokalnih samouprava (LSU) obuhvaćenih Evropskim PROGRESom. Takođe, radove mogu da šalju i regionalni mediji sa sedištem van programskih opština koji u poslednje dve godine aktivno izveštavaju o događajima u najmanje pet LSU obuhvaćenih Programom.

Nagrade će biti dodeljene najboljima u svih osam kategorija, kako medijskim kućama tako i njihovim novinarima i novinarkama koji su pripremali radove. Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko Evropskog PROGRESa nagraditi medijske kuće opremom u vrednosti do 5.000 evra, kako bi se ojačali tehnički kapaciteti lokalnih i regionalnih medija. Kancelarija za evropske integracije će za autore i autorke ovih medijskih izveštaja koji su ocenjeni kao najbolji organizovati radnu posetu relevantnim nacionalnim državnim institucijama uključenim u proces evropskih integracija u Beogradu, a zatim će u organizaciji Delegacije EU oni boraviti u studijskoj poseti Briselu, gde će se sastati sa zvaničnicima EU, obići institucije EU, kao i kulturne znamenitosti Brisela, i upoznati sa svojim kolegama i koleginicama koje izveštavaju iz Brisela.

Detaljnije informacije o konkursu, kao i obrazac prijave dostupni su na sajtu Evropskog PROGRESa, a informativne sesije će biti organizovane u Novom Pazaru, Vranju, Bujanovcu i Nišu.