Obuka diplomata i državnih službenika iz Republike Srbije u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Kraljevine Belgije

02. decembar 2016. | Brisel

Obuka diplomata i državnih službenika iz Republike Srbije u Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Kraljevine Belgije

U periodu od 21. do 25. novembra 2016. godine, u Briselu je, u organizaciji Ministarstva inostranih i evropskih poslova Kraljevine Belgije, održana obuka za deset diplomata i državnih službenika iz Republike Srbije.

Predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije, Kabineta šefa pregovaračkog tima za pregovore o pridruživanju Republike Srbije Evropskoj uniji i Kancelarije za evropske integracije imali su priliku da, kroz predavanja iskusnih diplomata i državnih službenika iz Ministarstva inostranih i evropskih poslova Kraljevine Belgije, Saveznog parlamenta Kraljevine Belgije, Evropskog parlamenta i Evropske spoljnopolitičke službe prodube svoja znanja o bilateralnim odnosima dveju zemalja, stavovima Belgije prema evropskim integracijama Srbije, spoljnoj politici Kraljevine Belgije, kao i o organizaciji i načinu rada ovih institucija.

Seminar je, po oceni učesnika, bio izuzetno koristan za dalji rad polaznika seminara, osvetlio je pojedine aspekte njihovog delokruga na novi način, fokusirao se na aktuelna pitanja iz nadležnosti polaznika (npr. migracije, koje nisu bile zastupljene ranijih godina) i kroz interaktivni metod ponudio odgovore na brojna pitanja.

Ovaj vid bilateralne saradnje Republike Srbije i Kraljevine Belgije traje već petnaestak godina i više desetina diplomata i državnih službenika iz Srbije imalo je priliku da stečena znanja sa Seminara primeni u praksi.

Tokom boravka u Briselu, polaznici su posetili i Ambasadu Republike Srbije i Misiju Republike Srbije pri Evropskoj uniji, razgovarali sa kolegama i preneli utiske sa Seminara.