U Beogradu održan drugi sastanak Zajedničkog odbora za primenu Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji

04. novembar 2016. | Beograd

U Beogradu održan drugi sastanak Zajedničkog odbora za primenu Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji

Ksenija Milenković, v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, na drugom sastanku Zajedničkog odbora za primenu Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, koji je danas održan u Beogradu, istakla je značaj pristupnih pregovora Republike Srbije o članstvu u EU i ukupan proces reformi na unutrašnjem planu. Ona je izrazila očekivanje da će ovaj susret doprineti unapređenju saradnje između dve zemlje na putu ka članstvu u EU.

Predstavljajući najznačajnije rezultate Srbije u dosadašnjem toku pregovaračkog procesa, Milenković je ovom prilikom podsetila da je u prethodnom periodu Srbija otvorila četiri pregovaračka poglavlja: Poglavlje 32 - Finansijska kontrola, koje ima veliki značaj u borbi protiv korupcije i stabilizaciji finansijskog sektora, Poglavlje 35, koje u slučaju Srbije predstavlja specifičnost u odnosu na pregovore koje su imali drugi kandidati, jer se tiče praćenja procesa normalizacije odnosa i postignutih dogovora u dijalogu Beograda i Prištine, kao i dva najznačajnija reformska poglavlja 23 - Pravosuđe i osnovna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbednost. Ukazujući na važnost održavanja dinamike pristupnog procesa, v.d. direktora Kancelarije je izrazila nadu da će do kraja godine, Srbija otvoriti i poglavlja 5 - Javne nabavke, 25 - Nauka i istraživanje i 26 - Obrazovanje i kultura.

Glavni pregovarač za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Aleksandar Andrija Pejović istakao je da redovni susreti pregovaračkih timova Srbije i Crne Gore predstavljaju dragocen doprinos afirmaciji regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa dve države. On je poručio da Crna Gora, otvaranjem 24 pregovaračka poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, intenzivnim sprovođenjem zakonodavnog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i podsticanjem daljeg infrastrukturnog razvoja u okviru Berlinskog procesa, radi u interesu trajnih i održivih društveno-ekonomskih promena. Pejović je istakao da je pristupanje EU zajednički cilj država regiona, kao i to da je napredak svakog od suseda, dugoročno posmatrano, i napredak Crne Gore.

U četiri radne sesije, članovi srpskih i crnogorskih pregovaračkih grupa za poglavlja 14 - Transportna politika, 20 - Preduzetništvo i industrijska politika, 21 - Transevropske mreže, 23 - Pravosuđe i osnovna prava, 24 - Pravda, sloboda i bezbednost i 27 - Životna sredina, predstavili su aktuelno stanje i razmenili iskustva iz dosadašnjeg toka pregovaračkog procesa.

Drugom sastanku Zajedničkog odbora za primenu Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, prisustvovali su predstavnici: Kancelarije za evropske integracije, Ministarstva spoljnih poslova, Ministra zaduženog za evropske integracije, Ministarstva poljoprivrede i životne sredine, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva privrede, Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, kao i predstavnici drugih institucija Vlade Republike Srbije, tečlanovi Pregovaračkog tima.

U ime Crne Gore sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstva pravde, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva održivog razvoja i turizma i članovi pregovaračkihgrupa.

Na kraju sastanka je dogovoreno i da se treći sastanak Zajedničkog odbora Srbije i Crne Gore održi 2017. godine u Crnoj Gori.