Kancelarija na Sajmu knjiga

26. oktobar 2016. | Beograd

Kancelarija za evropske integracije će u četvrtak, 27. oktobra, od 15 do 16 časova, na 61. Beogradskom sajmu knjiga, na štandu Delegacije Evropske unije u Srbiji, u hali 4, i ove godine predstaviti svoju izdavačku delatnost.

Pomoćnik direktora Kancelarije Ivana Đurić predstaviće posetiocima sajma novu publikaciju „Mitovi o Evropskoj uniji“, posvećenu, u javnosti vrlo rasprostranjenim, nedorečenostima i dezinformacijama o Evropskoj uniji i Srbiji. U publikaciji su sažeto i pristupačno obrađeni najčešći mitovi koji prate proces pristupanja Srbije EU, od onih da ćemo izgubiti nacionalni identitet i nacionalno pismo, preko toga da će srpska privreda propasti zbog EU, da ćemo od članstva imati više štete nego koristi, da nećemo smeti da pečemo rakiju, gajimo lekovito bilje i proizvodimo med, pa do toga da neće biti posla za srpskog seljaka i da će nam zemlja ostati pusta.

Publikacija „Mitovi o EU“ ima za cilj da argumentima odgovori na nedoumice koje u vezi sa EU zabrinjavaju građane i time ukaže na značaj pravovremenog i tačnog informisanja o temama koje nesumnjivo imaju uticaj na sve građane ove zemlje.

Pored publikacije, Kancelarija će u četvrtak premijerno prikazati i prvi u seriji kratkih animiranih filmova kolažnog karaktera, posvećenim upravo mitovima o EU.

Takođe, na štandu Delegacije EU, posetiocima će u četvrtak, danu koji je posvećen mladima, biti predstavljeni i „Evropski dnevnik“, publikacija za srednjoškolce, kao i mobilna aplikacija „Evropa za poneti“. Pored toga, svi zainteresovani studenti će moći da saznaju više i o mogućnostima za stipendije i razmenu kroz program Evropske unije Erasmus plus.