EU finansira izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Kraljevu

10. februar 2016. |

Ksenija Milenković, V.D. direktora Kancelarije za evropske integracijeprisustvovala je danas uz ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežanu Bogosavljević-Bošković, šefa Delegacije EU u Beogradu Majkla Devenporta i gradonačelnika Kraljeva Tomislava Ilića, primopredaji tehničke dokumentacije za projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Kraljevu, čiju je izradu EU finansirala sa 1,25 miliona evra.

Ksenija Milenković zahvalila je timu projekta PPF (Project Preparation Facility), koji je u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije, posvećeno radio na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za Izgradnju postrojenja za 90.000 stanovnika, rehabilitaciju najproblematičnijih delova kanalizacione mreže , izgradnju nove mreže, kao i zatvaranje divljih ispusta i odvajanje kanalizacione i atmosferske vode.

„Ovo jeste završetak jedne faze u saradnji sa Kraljevom, ali i otpočinjanje nove znatno intenzivnije saradnje na samom sprovođenju projekta i u tom procesu vam Kancelarija za evropske integracije u potpunosti stoji na raspolaganju“, istakla je Ksenija Milenković i napomenula da je plan da se projekat finansira kroz IPA sredstva za 2017. godinu čije programiranje započinje na jesen ove godine.

Pored primopredaje tehničke dokumentacije za projekat prečišćavanja otpadnih voda u Kraljevu, ambasador EU Devenpot je prisustvovao ceremoniji dodele grantova u okviru projekta „Evropska podrška inkluzivnom društvu”, koji Evropska unija finansira sa 4,3 miliona evra.

U nastavku jednodnevne posete, Devenport je obišao i Veterinarski specijalistički institut Kraljevo čiju je modernizaciju EU podržala donacijom opreme, kao i novoizgrađeni most na reci Lopatnici u obližnjem selu Bogutovac.