U drugoj polovini 2015. godine u Taeks programima učestvovalo 1337 predstavnika Srbije

18. januar 2016. |

U drugoj polovini 2015. godine, Srbija je sa 1337 državnih službenika, učestvovala na 58 Taeks (Technical Assistance and Information Exchange Instrument –TAIEX) događaja, pri čemu je najaktivnija bila u korišćenju Taeksa za dodatnu ekspertizu u oblasti unutrašnjeg tržišta. U ovom periodu Srbija je podnela ukupno 67 predloga za tehničku pomoć u usklađivanju zakonodavstva sa propisima Evropske unije.

Evropska komisija u okviru Taeks programa pomoći pruža stručnu pomoć zemljama kandidatima u izgradnji administrativnih i institucionalnih kapaciteta za usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije, kao i podršku u primeni zakonodavstva na nacionalnom nivou. Saradnja Evropske unije i budućih zemalja članica EU kroz Taeks program pomoći se ostvaruje u vidu seminara, ekspertskih misija i studijskih poseta, za koje državne institucije podnose zahteve Evropskoj komisiji. Saradnja podrazumeva i učešće predstavnika državnih institucija na međunarodnim seminarima u organizaciji Taeksa.

Kancelarija za evropske integracije koordinira Taeks program u Republici Srbiji i, u skladu sa svojim nadležnostima, obavlja kontrolu zahteva/prijava koje pripremaju nadležne institucije pre njihovog konačnog podnošenja Evropskoj komisiji. Taeks događaji se u potpunosti finansiraju iz IPA programa Evropske unije.