U Sarajevu danas počinje dvodnevna konferencija „Regionalna saradnja u Jugoistočnoj Evropi – zajedničkim radom ka pridruživanju EU“

17. novembar 2015. |

U Sarajevu danas počinje dvodnevna konferencija u organizaciji Nemačke vladine organizacije GIZ pod nazivom „Regionalna saradnja u Jugoistočnoj Evropi – zajedničkim radom ka pridruživanju EU“ na kojoj će biti analizirano stanje evropskih integracija i regionalna saradnja.

Na konferenciji učestvuje 200 stručnjaka iz regionalnih i međunarodnih organizacija, kao i predstavnici akademske zajednice, organizacija civilnog društva, zvaničnici zemalja Jugoistočne Evrope i predstavnici vlada Nemačke, Austrije i Evropske komisije.

Iz nemačke vladine organizacije GIZ saopšteno je da je ova konferencija prilika za dijalog i umrežavanje partnera i suseda iz regiona i pet članica EU.

Nakon berlinskog procesa i konferencije o Zapadnom Balkanu u Beču, na ovom skupu fokus je na trenutnim izazovima sa kojima se region suočava, počevši od obezbeđivanja nezavisnosti pravosuđa do poboljšanja usluga građanima i drugih zajedničkih aktivnosti.

Konferencija predstavlja završnu aktivnost projekta „Promocija evropskih integracija putem regionalne saradnje“ koji je sproveo GIZ, a deo je Otvorenih regionalnih fondova za jugoistočnu Evropu.

Od 2007. godine nemačko savezno ministarstvo ovom specifičnom aktivnošću razvija saradnju u jugoistočnoj Evropi u područjima u kojima su potrebne reforme kako bi se ono približilo EU.