Raste podrška reformama koje se sprovode u procesu približavanja EU

08. jul 2011. |

Direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Milica Delević izjavila je danas da 53 odsto građana naše zemlje podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao i da raste procenat podrške reformama koje se sprovode u procesu približavanja Srbije EU.

Delević je na konferenciji za novinare, predstavljajući rezultate najnovijih istraživanja javnog mnjenja o podršci članstvu u EU, rekla da je istraživanje, koje je sprovedeno od 16. do 23. juna, pokazalo da bi ukoliko bi sutra bio raspisan referendum sa pitanjem "da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?", 53 odsto građana glasalo potvrdno, 24 odsto bi glasalo negativno, dok ostali ne bi glasali ili ne bi odgovorili.

Ona je primetila da podrška članstvu Srbije u EU jeste manja nego ranije i da je, na primer, u decembru prošle godine, kada su obavljana istraživanja, podrška iznosila 57 odsto, pri čemu je istakla da je sadašnji nivo podrške ipak visok.

Takođe, Delević je navela da nivo podrške pada kako proces pristupanja odmiče, jer građani vide da postoje konkretne koristi, ali i troškovi i činjenica da i oni moraju od nečeg da odustanu ili nešto promene.

Najnovije istraživanje je pokazalo da raste procenat građana koji smatraju da bi reforme i da nisu uslov za ulazak u EU trebalo sprovoditi zbog nas samih, istakla je ona i napomenula da je podrška građana reformama u decembru prošle godine iznosila 78 odsto, a sada iznosi 85 odsto.

Ona je saopštila i da raste spremnost građana da promene dosadašnje životne i radne navike u cilju ulaska u EU, a smanjuje se broj građana koji širenje EU i članstvo Srbije vide kao gubitak nacionalnog identiteta i uticaja malih zemalja članica.

Prema njenim rečima, odgovori na pitanje šta u najvećoj meri otežava ulazak Srbije u EU su pokazali da pada procenat onih koji misle da u tome uticaj ima domaće rukovodstvo, ali raste procenat onih koji misle da u tome uticaj ima mentalitet ljudi i nespremnost za promenu.

Takođe, sve veći procenat građana u uslovima koje EU postavlja Srbiji da bi mogla da postane kandidat za članstvo vidi Kosovo što je, kako je navela, rezultat debate koja se vodila prethodnih nedelja.

Na pitanje koje su od reformi najznačajnije u našoj zemlji, 38 odsto građana je odgovorilo da je to borba protiv korupcije, 12 odsto misli da je to reforma poljoprivrede, a 9 odsto reforma zdravstvenog sistema i bolja zaštita ljudskih prava, dok je za 7 odsto to reforma pravosuđa, dodala je Delević.

Ona je istakla da su građani u najvećem procentu – 14 odsto, odgovorili da je Srbija najveći napredak postigla u oblasti životne sredine, 11 odsto smatra da je napredak načinjen u borbi protiv korupcije, a 45 odsto njih ne zna u kojim oblastima je učinjen najveći napredak.

Prema njenim rečima, povećan je procenat onih koji smatraju da bi Srbija trebalo da dobije status kandidata u toku 2012. godine.

Sada se za to izjasnilo 38 odsto građana, a u decembru je to mislilo 30 odsto njih. U najnovijem istraživanju 15 odsto ispitanika smatra da bi Srbija status kandidata trebalo da dobije do kraja 2011. godine, a u decembru je takav stav imalo 24 odsto građana, napomenula je Delević.

Takođe, ona je saopštila i da raste broj građana koji smatraju da bi Srbija lakše prebrodila krizu da je postala članica EU, kao i da raste broj onih koji misle da će EU uspeti da prevaziđe sadašnje probleme i da je pred njom dobra budućnost.

U istraživanju "Evropska orijentacija građana Srbije – trendovi", u kome je učestvovalo 1.017 ispitanika starijih od 18 godina, 43 odsto građana je odgovorilo da bi članstvo u EU za Srbiju bilo dobra stvar, 23 odsto smatra da je to loše, a 34 odsto smatra da niti je dobra niti loša stvar, napomenula je Delević.

Prema njenim rečima, istraživanje je pokazalo da 45 odsto ispitanika sebe smatra pre svega građaninom Srbije, a samo sedam odsto građanima Evrope.

Istraživanje javnog mnjenja za jun možete preuzeti ovde.