Predstavljanje neophodne mere za dobijanje statusa kandidata

13. maj 2011. |

Kompanije članice Američke privredne komore u Srbiji sastale (AmCham) su se 12. maja sa Milicom Delević, direktorom Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Ključne teme sastanka bile su aktivnosti koje Vlada preduzima u oblasti poboljšanja potrebnih mera koje su preduslov da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji.

„Srbiju do kraja juna očekuje veliki  posao na realizaciji prioriteta u približavanju EU sa ciljem da Evropska komisija 12. oktobra donese pozitivno Mišljenje o našem zahtevu za kandidaturu i članstvo u Uniji, čime će Srbiji biti otvoren put za otpočinjanje pregovora za pristupanje. Taj posao je ostvariv, ali treba uložiti dosta napora kako bi se postigao željeni rezultat. Preporuke koje su važne za sticanje statusa kandidata grupisane su u 96 oblasti a neke od njih, koje su veoma značajne za unapređenje poslovne klime u Srbiji, već su ispunjene, naglasila je Milica Delević na sastanku sa predstavnicima Američke privredne komore u Srbiji.

AmCham sa velikim interesovanjem prati korake koje Vlada preduzima kako bi Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU i smatra da su evropske perspektive jedan od ključnih faktora u privlačenju direktnih stranih investicija. Za unapređenje investicione klime potrebno je poboljšati regulativu kao i njenu doslednu primenu, posebno u domenu građevinarstva i nekretnina radi bržeg dobijanja građevinskih dozvola, ali i razjašnjenje pitanja procedura vezanih za prava svojine, pre svega konverzije i restitucije. Pored toga AmCham smatra da je potrebno unaprediti sistem javnih nabavki u skladu sa EU standardima, kao i pojačati napore u vezi sa zaštitom prava intelektualne svojine kako bi ista došla na nivo proseka EU.

„Prednost ulaska u EU odnosi se pre svega na modernije zakonodavstvo koje između ostalog donosi transparentniju i efikasniju regulativu i uvažava najbolje svetske standarde. Sve ovo povećava konkurentnost i privlačnost Srbije kao investicione destinacije“, izjavio je Vladan Živanović, predsednik Američke privredne komore u Srbiji i dodao da AmCham očekuje da će Vlada u fokus svoje pažnje staviti efikasno sprovođenje Akcionog plana za ispunjenje preporuka iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije za 2010. godinu, radi ubrzanja sticanja statusa kandidata.

Američka privredna komora u Srbiji predstavlja 160 američkih, međunarodnih i domaćih  kompanija koje su ukupno u Srbiji investirale preko devet milijardi evra. Misija Američke privredne komore u Srbiji jeste da promoviše najbolja američka poslovna iskustva, vrednosti i odgovorno partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, koje vodi ka ekonomskom razvoju kroz trgovinu i investicije.