„Jačanje kapaciteta kulturnog sektora kroz EU fondove i učenje kroz saradnju“

11. april 2011. |

Kancelarija za evropske integracije u saradnji sa Ministarstvom kulture- Tačka kulturnog kontakta i Ambasadom Republike Mađarske organizuje informativnu obuku na temu „Jačanje kapaciteta kulturnog sektora kroz EU fondove i učenje kroz saradnju“ u Kruševcu i Vranju 11. aprila i Novom Pazaru 12. aprila. Obuka je zamišljena kao nastavak saradnje sa Republikom Mađarskom u oblasti kulture započete 2008. godine kada je Kancelarija realizovala dva dvodnevna seminara na temu „Pristup EU fondovima u sektoru kulture“ i studijsku  posetu  ovoj zemlji za državne službenike i kulturne operatere.

Obuka, koja se organizuje na osnovu Godišnjeg plana saradnje i Memoranduma o saradnji, potpisanog između Kancelarije za evropske integracije i Ambasade Republike Mađarske, ima za cilj da predstavi program Kultura 2007-2013, EU fond namenjen kulturnom sektoru, upravljanje projektima u oblasti kulture, kao i iskustva sa studijske posete Mađarskoj iz novembra 2010. godine, koju je Kancelarija organizovala sa ciljem upoznavanja kulturnih delatnika iz Srbije sa radom mađarskih kulturnih institucija i primerima dobre prakse u oblasti kulture.

Ovaj dgađaj namenjen je predstavnicima lokalnih samouprava, javnih institucija, nevladinih organizacija, menadžerima u kulturi i ostalim kulturnim delatnicima koji se bave lokalnom kulturnom strategijom, upravljanjem projektnim ciklusom i menadžmentom u kulturi.

Kancelarija za evropske integracije je do sada u saradnji sa Ambasadom Republike Mađarske realizovala ukupno 24 seminara na temu energetike, slobode, pravosuđa i bezbednosti, uloge medija u evropskim integracijama, regionalizacije i lokalne samouprave i politike u oblasti kulture. Seminare je pohađalo 510 učesnika.