Otpočela druga ekspertska misija EK

28. februar 2011. |

 Druga ekspertska misija Evropske komisije (EK), koja će dodatno analizirati odgovore na Upitnik EK s ciljem pripreme Mišljenja o zahtevu za članstvo koji je Srbija uputila EU, otpočela je danas i trajaće do 3. marta.

Eksperti EK će sa predstavnicima nadležnih institucija naše zemlje razgovarati o radu nezavisnih regulatornih tela – načinu njihovog rada i finansiranja, nadležnostima, poštovanju nezavisnosti i o načinu izbora i razrešenja članova tih tela. Takođe, razgovaraće se i o izveštajima i preporukama koje regulatorna tela sačinjavaju.

Prvog dana predviđeni su sastanci sa predstavnicima ministarstava finansija, državne uprave i lokalne samouprave, Generalnim sekretarijatom Vlade, kao i sa delegacijom narodnih poslanika. Takođe, eksperti Evropske komisije razgovaraće i sa predstavnicima domaće  i strane poslovne zajednice  u Srbiji i članovima Saveta za borbu protiv korupcije.

Narednih dana održaće se sastanci i sa predstavnicima ministarstava za trgovinu i usluge, finansija, ekonomije i regionalnog razvoja, kulture i informisanja, unutrašnjih poslova, pravde, telekomunikacija i informatičkog društva, kao i sa predstavnicima Narodne banke Srbije, Komisije za zaštitu konkurencije, Komisije za državnu pomoć, Republičke radiodifuzne agnecije, Republičke agencije za telekomunikacije, , Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti, Transparentnosti Srbije, Agencije za borbu protiv korupcije, Poverenika za zaštitu jednakosti i Ombudsmana.

Reč je o drugoj, od tri za sada planirane misije EK koje se očekuju u narednom periodu.

Upitnik  EK predstavlja zvanični instrument kojim EU procenjuje spremnost države da započne proces pristupanja. Na osnovu dobijenih odgovora iz Srbije, koji su Komisiji uručeni 31. januara, kao i procene ekspertskih misija i odgovora na eventualna dodatna pitanja, EK izrađuje Mišljenje (Avis) o tome da li je zemlja spremna za status kandidata, kao i da li je spremna za sledeću fazu – definisanje okvirnog datuma za pregovore o pristupanju, o čemu konsenzusom odlučuju države članice EU.