Odabrane Sektorske organizacije civilnog društva

28. februar 2011. |

U skladu sa pozivom za uspostavljanje Programa saradnje sa organizacijama civilnog društva (OCD) u oblasti planiranja razvojne pomoći, posebno programiranja i praćenja korišćenja Instrumenta za pretpristupnu pomoć (Program), u petak 25. februara, održano je zasedanje Komisije za odabir Sektorskih organizacija civilnog društva (SEKO) u sastavu: Ivana Ćirković (Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom), Sergej Vujačić (projekat Technical Assistance to Civil Society Organisations - TACSO), Milovan Filimonović i Mirjana Lazović ( Kancelarija za evropske integracije).

Komisija je, u skladu sa kriterijumima definisanim u Programu, odabrala SEKO za sledeće sektore:

1. SEKO u sastavu Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava i Grupa 484 (vodeći partner Beogradski centar za bezbednosnu politiku) za sektor vladavine prava (uključujući pravdu i unutrašnje poslove, zaštitu ljudskih i manjinskih prava i sl.)

2. SEKO u sastavu Evropski pokret u Srbiji, Beogradska otvorena škola i Beogradski fond za političku izuzetnost(vodeći partner Evropski pokret u Srbiji) za sektor reforme državne uprave (uključujući izgradnju institucija i usvajanje acquis-a, upravljanje javnim finansijama, decentralizaciju vlasti, statistiku, elektronsku vladu)

3. SEKO u sastavu Udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje „Građanske inicijative“, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Centar za kulturnu dekontaminaciju (vodeći partner Građanske inicijative) za sektor građanskog društva, medija i kulture

4. SEKO u sastavu Beogradska otvorena škola, Evropski pokret u Srbiji i Unija poslodavaca Srbije (vodeći partner Beogradska otvorena škola) za sektor razvoja ljudskih resursa (zapošljavanje, obrazovanje, društvena inkluzija, uključujući omladinu)

5. SEKO u sastavu Udruženje građana Agromreža, Udruženje „Mreža za ruralni razvoj Srbije“ i Udruženje građana „NIMBUS“ (vodeći partner Agromreža) za sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja

6. SEKO u sastavu Centar za ekologiju i održivi razvoj, Ambasadori životne sredine i Centar za razvoj građanskog društva PROTEKTA (vodeći partner Centar za ekologiju i održivi razvoj) za sektor životne sredine i energetike (uključujući otpad, otpadne vode, vodosnabdevanje, rudarstvo i sl.)

Zbog nedovoljnog broja i nezadovoljavajućeg kvaliteta prispelih prijava, rok za prijavljivanje za sektor konkurentnosti (mala i srednja preduzeća, istraživanje i razvoj, informaciono-komunikacione tehnologije, turizam, poslovna infrastruktura, industrija i trgovina) i saobraćaja produžen je do petka, 31.marta 2011.

Pozivom za uspostavljanje Programa saradnje sa organizacijama civilnog društva u oblasti planiranja razvojne pomoći, Kancelarija za evropske integracije – Sektor za planiranje, programiranje, praćenje i izveštavanje o sredstvima EU i razvojnoj pomoći, započela je formiranje konsultativnog mehanizma sa OCD koji kao glavne nosioce aktivnosti podrazumeva Sektorske organizacije civilnog društva.

Pod Sektorskom organizacijom civilnog društva se podrazumeva konzorcijum organizacija civilnog društva od najviše tri partnera od kojih je jedna jasno u prijavi označena kao vodeći partner.