File uručio Cvetkoviću upitnik Evropske komisije

24. novembar 2010. |

Evropski komesar za proširenje Štefan File uručio je danas predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću Upitnik Evropske komisije, čije je popunjavanje  jedan od uslova za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Upitnik koji je File uručio vlastima Srbije sadrži 2.483 pitanja i potpitanja, razvrstanih u šest aneksa i 33 poglavlja.

 

Komesar File  naglasio je da on u Beograd ne dolazi samo da bi doneo više reformskog posla za  građane i administraciju, već da prenese jasnu poruku nade“.

On je ocenio da je  Srbija  je u dobroj poziciji na putu ka EU, i dodao da je postignut  napredak na polju regionalne saradnje, kao i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

EU želi da vidi napredak na svim poljima, budući da je to u cilju dobrobiti građana Srbije, ukazao je File i dodao da puna saradnja sa Haškim tribunalom ostaje važan element u evropskim integracijama Srbije.

 

Upitnikom, nije obuhvaćeno Kosovo, ali postoji niz pitanja koja se tiču saradnje Beograda i Prištine, istakao je File, dodajući da upitnik tretira pitanje Kosova na statusno neutralan način kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“.

 

Premijer Cvetković rekao je da dobijanje Upitnika predstavlja prvi korak Srbije ka glavnom cilju, a to je članstvo u EU. Premijer je najavio da će Vlada Srbije za deset do petnaest dana usvojiti akcioni plan, odnosno strategiju odgovora na postavljena pitanja, a da će odgovori biti pripremljeni do kraja januara.

 

Ozbiljno smo se pripremili i rad na odgovorima počinjemo danas, kada će biti održan i sastanak Saveta za evropske integracije”, napomenuo je predsednik Vlade.

 

Kada Srbija bude odgovorila na  sva pitanja, Evropska komisija će započeti proces izrade mišljenja koji traje oko godinu dana. Tokom tog perioda Srbiji mogu biti poslata dodatna pitanja,  ali i ekspertske misije sa zadatkom utvrđivanja stanja na terenu.

 

Kao datum za okončanje rada na mišljenju, evropski zvaničnici navode drugu polovinu iduće godine.

Za sastavljanje odgovora, drugim zemljama regiona bilo je potrebno između tri i pet meseci, pri čemu potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić očekuje da će Srbija odgovore imati do kraja prvog kvartala 2011. godine.

Ako se izuzmu  pitanja koja su specifična za Srbiju, Upitnik  je velikoj meri sličan onima koje su dobile i ostale zemlje u regionu.