Stručno usavršavanje državnih službenika kroz projekat "Govorite evropski"

15. oktobar 2010. |

Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji i Britanskim savetom, uputila je danas poziv zaposlenima u državnim i javnim službama i lokalnim samoupravama da se prijave za programe specijalizovanih kurseva i stažiranja u državama članicama EU u okviru projekta `Govorite evropski`.


Direktor Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je na konferenciji za novinare da je reč o programima usavršavanja i stažiranja, koji imaju za cilj jačanje administrativnih kapaciteta državnih institucija u procesu evropskih integracija, ali i poboljšanje razumevanja funkcionisanja administracije EU.


Ona je navela da će najmanje 180 učesnika pohađati specijalizovane kurseve u Evropskom institutu za javnu upravu u Mastrihtu i Evropskom koledžu u Brižu, dok će 30 učesnika stažirati u institucijama EU ili država članica Unije.


Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins istakao je da je ovaj program prilika da se zaposlenima u državnoj administraciji približe osnovne vrednosti EU, poput demokratije, ljudskih prava, tolerancije i slobode izražavanja.


Direktor Britanskog saveta Endrju Glas naglasio je da ovaj projekat uključuje obuku u oblastima kao što su finansije, zaštita konkurencije, životna sredina, poljoprivreda i bezbednost hrane, regionalni razvoj, pravosuđe i unutrašnji poslovi.


Glas je pozvao državne službenike, zaposlene u javnim službama i lokalnim samoupravama da se do 22. oktobra prijave za ovaj projekat.


Ukupna vrednost projekta, koji je počeo u februaru, iznosi 2,5 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz pretpristupnih fondova EU za 2008. godinu.